Jak dlouho máte suroviny v lednici? | Pro ženy | Blesk.cz

Jak dlouho máte suroviny v lednici?

23. května 2005 | 17:00

Také mávnete rukou nad prošlou lhůtou jogurtu? Pozor, může to být životu nebezpečné

Ale nebyla by to škoda jen tak to vyhodit? Nepatrné chmýří na povrchu sýra, jogurt dva dny po datu spotřeby... Konzumace bez problémů * Typický plísňový povlak na hermelínu nepředstavuje problém - právě díky této plísni sýr dozrává. Při delším skladování se tento povlak rozšíří i na plochy řezu. * Ohřívaná jídla z hub a špenátu. Pokud je rychle ochladíte (nejlépe v nádobě se studenou vodou) a stejně tak rychle je znovu zahřejete, nic vám nehrozí. Bakterie pak už nemají šanci. Ty se totiž tvoří jen tehdy, když se špenát a houby udržují déle v teplém stavu, nebo pokud je necháte stát při pokojové teplotě. Houby potom velmi rychle podléhají zkáze. Zbytky takového jídla byste měla uchovávat nejdéle jeden den. * Kefír, podmáslí nebo jogurt, kterým se už vzdouvá uzávěr. Je to dobré znamení, svědčí o tom, že to způsobují živé bakterie - a ty jsou zdravé. Bez zaváhání celé vyhoďte * Plísní napadené potraviny s obsahem vody, jako jsou: ovoce, zelenina, kompoty, šťáva, polévky, omáčky, zavařeniny s méně než 50 % cukru, čerstvý sýr, tvaroh, krájený sýr a uzeniny. * Plísňové jedy mohou mimo jiné vyvolat bolesti břicha, zvracení, problémy s krevním oběhem a trvalé poškození ledvin. Tekutinou se totiž neviditelně rozplynou v celé potravině. Nepomůže ani ohřívání napadené potraviny. * Balené mleté maso a čerstvé maso z drůbeže po uplynutí data spotřeby. Hrozí nebezpečí salmonely a bakterií (EHEC), které vyvolávají obzvlášť nebezpečné střevní infekce. Při koupi byste měla dát vždycky dobrý pozor na datum spotřeby. * Konzervy s vypouklým víčkem. Je velmi pravděpodobné, že za tím vězí bakterie clostridium botulinum, která produkuje mimořádně nebezpečný jed. Žije v půdě. Pokud se zelenina a plody důkladně neočistí a nesterilizují, v konzervách se dále množí. Pozor, životu nebezpečné: Plesnivé obilí, ořechy (i když je napadena jen skořápka), jádra, semena a krájený chléb: zde se tvoří obzvlášť nebezpečné plísňové jedy, tzv. aflatoxiny. Otrava těmito potravinami může způsobit poruchy jater, podporují i vznik rakoviny. Nejdříve zkontrolujte * Datum spotřeby vypršelo: otevřete a zkontrolujte, zda je obsah ještě v pořádku. Mnohé potraviny mají totiž delší trvanlivost, než je na nich uvedeno. * Uzávěr na volně prodejných lahůdkových salátech se krabatí: většinou to způsobuje kvašení příloh, jako jsou cibule či fazole, a dá se to zjistit i podle štiplavého pocitu na jazyku při ochutnání. Není to nebezpečné, ale chuť je nepříjemná. TIP: Po zakoupení salátu víčko plastové nádoby nasaďte jen zlehka a salát co nejdříve snězte. Ohřívání ničí salmonelu * Nejznámější infekcí získanou z potravin je u nás salmonelóza, která se většinou projevuje průjmem. Dětem a starým lidem může dokonce způsobit smrt. * Salmonely se vyskytují hlavně v nezpracovaných živočišných potravinách, jako jsou drůbež, mleté maso a vejce. Bakterie se při pokojové teplotě velmi rychle množí. Ohřívání (nejméně na 70 °C, alespoň 10 minut) je zabíjí, to však neplatí o zamrazování. * Původce se množí v syrových nebo v částečně tepelně upravených potravinách.

Související články