Ale nebyla by to škoda jen tak to vyhodit? Nepatrné chmýří na povrchu sýra, jogurt dva dny po datu spotřeby... Konzumace bez problémů * Typický plísňový povlak na hermelínu nepředstavuje problém - právě díky této plísni sýr dozrává. Při delším skladování se tento povlak rozšíří i na plochy řezu. * Ohřívaná jídla z hub a špenátu. Pokud je rychle ochladíte (nejlépe v nádobě se studenou vodou) a stejně tak rychle je znovu zahřejete, nic vám nehrozí. Bakterie pak už nemají šanci. Ty se totiž tvoří jen tehdy, když se špenát a houby udržují déle v teplém stavu, nebo pokud je necháte stát při pokojové teplotě. Houby potom velmi rychle podléhají zkáze. Zbytky takového jídla byste měla uchovávat nejdéle jeden den. * Kefír, podmáslí nebo jogurt, kterým se už vzdouvá uzávěr. Je to dobré znamení, svědčí o tom, že to způsobují živé bakterie - a ty jsou zdravé. Bez zaváhání celé vyhoďte * Plísní napadené potraviny s obsahem vody, jako jsou: ovoce, zelenina, kompoty, šťáva, polévky, omáčky, zavařeniny s méně než 50 % cukru, čerstvý sýr, tvaroh, krájený sýr a uzeniny. * Plísňové jedy mohou mimo jiné vyvolat bolesti břicha, zvracení, problémy s krevním oběhem a trvalé poškození ledvin. Tekutinou se totiž neviditelně rozplynou v celé potravině. Nepomůže ani ohřívání napadené potraviny. * Balené mleté maso a čerstvé maso z drůbeže po uplynutí data spotřeby. Hrozí nebezpečí salmonely a bakterií (EHEC), které vyvolávají obzvlášť nebezpečné střevní infekce. Při koupi byste měla dát vždycky dobrý pozor na datum spotřeby. * Konzervy s vypouklým víčkem. Je velmi pravděpodobné, že za tím vězí bakterie clostridium botulinum, která produkuje mimořádně nebezpečný jed. Žije v půdě. Pokud se zelenina a plody důkladně neočistí a nesterilizují, v konzervách se dále množí. Pozor, životu nebezpečné: Plesnivé obilí, ořechy (i když je napadena jen skořápka), jádra, semena a krájený chléb: zde se tvoří obzvlášť nebezpečné plísňové jedy, tzv. aflatoxiny. Otrava těmito potravinami může způsobit poruchy jater, podporují i vznik rakoviny. Nejdříve zkontrolujte * Datum spotřeby vypršelo: otevřete a zkontrolujte, zda je obsah ještě v pořádku. Mnohé potraviny mají totiž delší trvanlivost, než je na nich uvedeno. * Uzávěr na volně prodejných lahůdkových salátech se krabatí: většinou to způsobuje kvašení příloh, jako jsou cibule či fazole, a dá se to zjistit i podle štiplavého pocitu na jazyku při ochutnání. Není to nebezpečné, ale chuť je nepříjemná. TIP: Po zakoupení salátu víčko plastové nádoby nasaďte jen zlehka a salát co nejdříve snězte. Ohřívání ničí salmonelu * Nejznámější infekcí získanou z potravin je u nás salmonelóza, která se většinou projevuje průjmem. Dětem a starým lidem může dokonce způsobit smrt. * Salmonely se vyskytují hlavně v nezpracovaných živočišných potravinách, jako jsou drůbež, mleté maso a vejce. Bakterie se při pokojové teplotě velmi rychle množí. Ohřívání (nejméně na 70 °C, alespoň 10 minut) je zabíjí, to však neplatí o zamrazování. * Původce se množí v syrových nebo v částečně tepelně upravených potravinách.
