Jahodové hodování | Pro ženy | Blesk.cz

Jahodové hodování

23. května 2005 | 17:00

Užijte si první domácí úrodu a na voňavých plodech si pochutnávejte ve velkém

Na záhoncích už pomalu začínají vykukovat lákavé červené hlavičky. Děti i dospělí jen těžko odolávají šťavnatým plodům. Jahody z dovozu si můžeme kupovat po celý rok, ale nemají sebemenší šanci obstát v konkurenci s těmi čerstvě utrženými ze zahrádky. Piškotové dortíky s jahodami BUDETE POTŘEBOVAT: na těsto: * 5 vajec * 150 g cukru * 150 g polohrubé mouky * máslo a mouku na vymazání plechu na náplň: * 4 polévkové lžíce jahodového džemu * 1 Lučinu * 1 zakysanou smetanu * 250 g jahod * 1 balíček vanilkového cukru Postup: Žloutky s cukrem třete elektrickým šlehačem asi 5 minut. Do utřené hmoty vmíchejte mouku a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Těsto rozestřete na plech s vyšším okrajem, který jste vytřela máslem a vysypala hrubou moukou, a dejte péct do vyhřáté trouby. Po upečení vykrajujte z vychladlého plátu kolečka. Lučinu smíchejte se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem. Jahody omyjte, odstopkujte a nakrájejte na čtvrtky. Polovinu vykrájených koleček potřete tenkou vrstvou jahodového džemu, dále vrstvou smetanového krému, poklaďte jahodami a přiklopte zbývajícími kolečky. Navrch dejte 1 lžíci krému a ozdobte jahodami. Ihned podávejte. Tvarohové knedlíčky s jahodami BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 500 g měkkého tvarohu (2 balení) * 350 g hrubé mouky * 2 polévkové lžíce oleje * 2 vejce * 2 lžíce Solamylu * 1-2 lžíce mléka * 1 lžičku prášku do pečiva * sůl navrch: * 500 g jahod * 100 ml husté smetany * cukr podle chuti Postup: Z tvarohu, mouky a dalších přísad zpracujte hladké těsto. Na válu posypaném hladkou moukou z něj nakrájejte malé kousky, vytvarujte kulaté knedlíčky. Vařte je ve vroucí vodě asi 8 minut. Pak je vyjměte a nechte okapat. Omyté jahody rozmačkejte vidličkou, podle chuti oslaďte a navršte na knedlíčky. Podávejte polité smetanou. Jahodová pěna BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 250 g jahod * 150 ml smetany ke šlehání * 2 bílky * 4 polévkové lžíce cukru * špetku soli Postup: Jahody omyjte, třetinu odeberte na ozdobu, zbylé rozmačkejte s polovinou cukru. Z bílků a špetky soli ušlehejte hustý sníh. Smetanu ušlehejte, před koncem šlehání do ní postupně vsypte zbylý cukr. Sníh smíchejte s rozmačkanými jahodami. Pak zlehka vmíchejte smetanu. Pěnu rozdělte do pohárů, podávejte ozdobené zbylým ovocem. Jahodový koláč BUDETE POTŘEBOVAT: na hnětené těsto: * 180 g hladké mouky * 100 g změklého másla * 60 g cukru * 1 žloutek na piškotové těsto: * 120 g cukru * 80 g hladké mouky * 3 vejce * špetku soli na pokladení: * 600 g jahod * 450 ml mléka * 100 g změklého másla * 1 balíček vanilkového pudinku * 50 g cukru moučky * 40 g mandlových hoblinek * 2 polévkové lžíce pomerančové šťávy * 2 lžíce cukru na polevu: * 250 ml červené ovocné šťávy * 1 balíček čiré dortové polevy Postup: Z mléka, 2 lžic cukru a pudinkového prášku uvařte pudink. Odstavte a dejte chladit, občas promíchejte, aby se nevytvořil škraloup. Předehřejte troubu. Máslo s cukrem utřete do pěny a přimíchejte žloutek. Přidejte mouku, vypracujte hladké těsto a rozválejte je na pomoučeném válu. Rozválenou placku vložte do formy vyložené pečicím papírem a na několika místech propíchejte vidličkou. Pečte 15 minut při 175 °C. Vlažný koláč vyklopte z formy a dejte chladit na mřížku. Koláčovou formu znovu vyložte pečicím papírem. Pro piškotové těsto nejdříve oddělte žloutky od bílků a z bílků se špetkou soli ušlehejte pevný sníh. Přimíchejte žloutky s cukrem a postupně mouku. Těstem naplňte formu a pečte 25 minut při 175 °C. Máslo s cukrem moučkou utřete do pěny a po lžících přidávejte pudink, který by měl mít stejnou teplotu jako máslo. Jahody opláchněte a větší plody rozkrojte. Mandlové hoblinky jemně opražte na pánvi bez tuku. Korpus z hněteného těsta potřete pomerančovou marmeládou, navrch položte piškotový korpus. Potřete pudinkovým krémem a poklaďte jahodami. Na polevu smíchejte ovocnou šťávu s práškem na přípravu dortového želé. Povařte a polevou přelijte jahody. Boční strany koláče ozdobte mandlovými hoblinami. Tento recept jsme pro vás vybrali z knihy "Moučníky" nakladatelství Svojtka&Co

Související články