Budete potřebovat (pro 4 osoby):
1 l masového vývaru nebo bujonu
50 g čerstvých bylinek (kopřivy, šťovík, řeřichu, pažitku, petrželovou nať)
40 g másla
40 g polohrubé mouky
2 žloutky
200 ml mléka nebo sladké smetany
cukr krystal
2 plátky chleba nebo jiné pečivo
Postup:
1. Ve větší nádobě rozehřejte máslo. Bylinky omyjte, najemno nasekejte a krátce zpěňte na másle. Část ponechte stranou na zdobení.
2. Přidejte mouku a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Nařeďte ji vývarem a několik minut vařte.
3. Hotovou polévku rozmixujte a zjemněte žloutky rozšlehanými v mléce nebo ve smetaně. Dochuťte cukrem, solí a pepřem. Na talíři ozdobte bylinkami. Podávejte s kostičkami opečeného chleba nebo s plátky pečiva.
Doba přípravy: 20 minut
Články odjinud