Budete potřebovat (pro 4 osoby):
300 g směsi čerstvých hub
1 kostku bujónu
2 kelímky zakysané smetany
3 lžíce hladké mouky
4 lžíce másla
4 nové brambory
3 vejce
3 lžíce kopru
1 lžičku octa
sůl, pepř
kmín
Postup:
Houby očistěte, nakrájejte (menší houby nechte vcelku), v cedníku je propláchněte proudem studené vody. Vložte je do hrnce, osolte, okmínujte, opepřete a orestujte na 2 lžících másla.
Brambory očistěte, nakrájejte na kostičky a přidejte k houbám. Zalijte 1,5 litrem vody s rozpuštěným bujónem a za občasného míchání vařte na mírném ohni doměkka. Vejce uvařte natvrdo.
Když jsou brambory téměř měkké, rozkvedlejte ve smetaně mouku, vlijte ji do polévky a vařte ještě 10 minut.Omáčku zjemněte kouskem másla, ochuťte octem a čerstvým nasekaným koprem. Polévku rozdělte na talíře a povrch ozdobte uvařenými žloutky. Ozdobte snítkami kopru a podávejte.