Budete potřebovat (na 1,4 kg čerstvých, případně 800 g sušených těstovin):
1 kg hladké bílé mouky + 100 g na posypání pracovní desky
10 vajec střední velikosti
1 lžíci extra panenského olivového oleje
Postup:
1. Mouku prosejte na větší pracovní desku. Ve středu udělejte důlek, do něj zapracujte vejce. Nelekněte se řídké konzistence, která se dalším postupem změní. Když do vaječné směsi zapracujete veškerou mouku, přilijte přibližně lžíci oleje. V této fázi můžete těsto obarvit například špenátovým nebo rajčatovým pyré, šťávou z červené řepy nebo šafránem.
2. Přibližně po 15minutovém zpracovávání získá těsto jemnější strukturu. Zabalte ho do utěrky a nechte odpočívat 30 minut až hodinu.
3. Z těsta odkrajujte menší kousky, které vyválejte ručně nebo válečkem na těsto, anebo ho zpracujte pomocí strojku na výrobu těstovin. Až bude těsto správně tenké, pomoučete je a krájejte na nudle. Nechte je ještě10 minut odpočinout a potom je uvařte v osolené vodě se lžící olivového oleje. Vaření čerstvých těstovin trvá přibližně minutu. Těstoviny, které neuvaříte ihned, můžete vakuově zabalit a dát do lednice, kde vydrží asi týden. Můžete je i usušit a skladovat ve skleněné nádobě.
