Budete potřebovat (na 2 bochníky):
750 g jablek
100 g vlašských ořechů
150 g rozinek
500 g hladké mouky
250 g cukru moučky
půl lžičky mletého hřebíčku
1 lžičku mleté skořice
50 ml rumu
1 kypřicí prášek
čtvrt lžičky soli
olej
Postup:
1. Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle, ořechy nasekejte, rozinky omyjte a vše důkladně promíchejte.
2. Ke směsi přidejte cukr, hřebíček, skořici a rum, promíchejte a nechte uležet do druhého dne.
Následující den přidejte ke směsi mouku, kypřicí prášek, sůl a vypracujte těsto.
3. Těsto rozdělte na poloviny, ze kterých pomoučenýma rukama vytvarujte dva bochníky protáhlého tvaru. Přendejte je na plech vymazaný tukem v dostatečném rozestupu, aby se neslepily. Pečte je v troubě vyhřáté na 150 °C.
