Budete potřebovat (na 2 kusy):
500 g hladké mouky
1 kostku droždí
75 g cukru krystal
špetku soli
250 ml mléka
50 g změklého másla
50 g rozinek
1 vejce
Postup:
1. Mouku prosejte do mísy a uprostřed vyhlubte jamku. Droždí rozdrobte do trochy vlažného mléka, smíchejte s lžící cukru krystal a vlijte do jamky. Poprašte moukou a nechte čtvrt hodiny kynout.
2. Přimíchejte zbylé mléko, cukr krystal, sůl, změklé máslo, vejce a vypracujte hladké těsto. Zakryté nechte na teplém místě vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
3. Rozinky namočte do vlažné vody. Vykynuté těsto opět promíchejte, zapracujte do něj rozinky. Těsto rozdělte na dvě stejné části, z každé vytvarujte bochník, uložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout 20 minut.
4. Plech s bochníky vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte je dozlatova 45 až 50 minut. Upečené bochníky nechte vychladnout na kuchyňské mřížce.
