Budete potřebovat na 1 bochník:
500 g hladké mouky
150 g brambor uvařených ve slupce
1 lžičku soli
1 lžíci octa
1 lžičku mletého kmínu
80 g slunečnicových semínek
1 kostku droždí
1 lžičku cukru krystal
mouku na posypání plechu
směs slunečnicových, lněných a sezamových semínek na posypání
Postup:
1. Uvařené brambory nechte vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte najemno. Droždí smíchejte s cukrem, lžící mouky, 50 ml vlažné vody a připravte kvásek.
2. Z mouky, 200 ml vlažné vody, připraveného kvásku, kmínu, octa, brambor a soli vypracujte vláčné těsto. Potom zapracujte slunečnicová semínka.
3. Z těsta vytvarujte bochník, přeložte ho na plech posypaný moukou a nechte hodinu kynout. Povrch posypejte směsí semínek a zlehka je přitiskněte.
4. Plech vložte do vyhřáté trouby spolu s malým kastrůlkem vody. Při teplotě 180 °C pomalu pečte asi hodinu dozlatohněda. Po dobu pečení dvakrát až třikrát potřete vodou.
Doba přípravy: 30 minut, doba kynutí: 60 minut, doba pečení: 60 minut
Klíčová slova: vaření;recept;brambory;slunečnicový semínky;chléb;pečivo;
Diskuse ke článku
.
Související články
Články odjinud