Pátek 18. září 2020
Svátek slaví Kryštof, zítra Zita
Jasno 18°C

Steaky z divočáka se šípkovou omáčkou

10. října 2009 | 15:12

Doba přípravy: 50 minut, doba odstátí: 20 minut, doba tepelné úpravy: 35 minut

Budete potřebovat (na 4 porce):

4 steaky z divočáka
olej
8 větviček tymiánu
1 cibuli
1 mrkev
1 stroužek česneku
2 hrnky masového vývaru
půl hrnku červeného vína
půl hrnku smetany ke šlehání
1 lžíci šípkových povidel
1 lžičku jalovce
sůl
mletý černý pepř

na halušky:

2 hrnky hladké mouky
4 vejce
4 lžíce uvařených nebo upečených kaštanů
2 lžíce másla
sůl
strouhaný muškátový oříšek
mletý černý pepř

Postup:

1. Cibuli, mrkev a česnek očistěte, všechno nasekejte nadrobno a opečte na oleji. Zalijte vínem a pět minut vařte. Přilijte vývar, ochuťte jalovcem a nechte vyvařit na polovinu. Poté směs propasírujte přes sítko a vraťte zpět do hrnce.

2. Přidejte smetanu, povidla a přiveďte k varu, ochuťte solí a pepřem. Z mouky vypracujte hladké těsto (podle potřeby ještě přidejte mouku), kterou ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

3. Těsto nechte 20 minut odstát a přes sítko na halušky pasírujte do osolené vroucí vody. Vařte asi minutu, dokud nevyplavou na povrch. Halušky sceďte, nechte mírně okapat a omastěte. Udržujte v teple.

4. Maso očistěte, umyjte, vydatně osolte a opepřete (můžete ho nechat několik hodin v chladu odležet). Na pánvi zahřejte olej, přidejte natrhané lístky tymiánu a maso dozlatova opečte z každé strany tři až pět minut. Steaky dejte na talíře, zalijte omáčkou a podávejte s haluškami. Můžete ozdobit opečenými plátky tykve a cherry rajčátky.

Autor: připravily: lč, mif
Diskuse ke článku
.
Související články