Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jahodový dort

18. října 2009 | 11:01

Budete potřebovat:

na těsto:
250 g polohrubé mouky
2 lžíce cukru moučky
1 balíček vanilkového cukru
125 ml rostlinného oleje
3 lžičky jogurtu
špetku soli

na náplň:
750 g jahod
2 lžíce cukru moučky
3 plátky želatiny
1/2 citronu
1 lžičku cukru moučky

Smíchejte prosátou mouku, cukr, špetku soli a vanilkový cukr. Pomalu přilévejte olej a jogurt. Vypracujte hladké těsto, vytvarujte je do tvaru koule, zabalte do fólie a nechte uležet v lednici asi 30 minut. Troubu předehřejte na 200 °C. Z těsta vyválejte tenký plát, vystelte jím koláčovou formu a rovnoměrně propíchejte vidličkou. Pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C.
Zatímco těsto chladne, připravte si pyré z polovičního množství jahod a z cukru. Želatinu namočte asi na 5 minut do studené vody, pak ji vymačkejte a smíchejte se šťávou z půlky citronu. Pozvolným zahříváním ji rozpusťte.
Do rozpuštěné želatiny přidávejte po lžících pyré a dobře je promíchejte. Odstavte z ohně a míchejte, dokud nezchladne. Upečený korpus naplňte směsí, navrch vyskládejte jahody. Ozdobte spirálkami z citronové kůry, posypejte cukrem moučkou, případně postříkejte čokoládovou polevou.

Autor: Recept jsme převzali z knihy „Recepty ze života (13)“, vydavatelství Ringier Slovakia