Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kuře plněné zeleninovou rýží

Kuře plněné zeleninou po orientálsku
26. března 2010 | 08:12

Doba přípravy: 60 minut, doba pečení: 60 minut

Budete potřebovat:

1 velké kuře (1,2 až 1,4 kg)
2 hrnky divoké nebo obyčejné rýže
400 g malých cibulek (šalotek)
1 malá cuketa
2 červené papriky
3 rajčata
2 mrkve
300 g žampionů
1 ČL harissy (nebo použijte kořenící směs na pečené kuře)
250 až 400 ml vody
sůl
pepř
olivový olej
šafrán
3 větvičky rozmarýnu
5 bobkových listů
špetka chilli nebo mleté papriky

Postup:

1. Rýži povaříme 15 minut ve vroucí, mírně osolené vodě a odstavíme. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na kostičky. Papriku omyjeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na proužky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na menší kousky, houby očistíme a podle velikosti nakrájíme na půlky nebo čtvrtky. Šalotky oloupeme a nakrájíme na poloviny. Cuketu omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Polovinu očištěné zeleniny nakrájíme nadrobno, zbytek odložíme stranou. Větvičky rozmarýnu obereme a cca 1 ČL lžičku nasekáme nadrobno.

2. Nadrobno nakrájenou zeleninu opečeme na malém množství oleje, opepříme, osolíme, přidáme nasekaný rozmarýn a dusíme 5 minut. Smícháme s rýží a dochutíme harissou.

3. Kuře zevnitř i zvenčí opepříme, osolíme, potřeme šafránem a naplníme částí zeleninové rýže. Otvor zajistíme dřevěnými párátky, kuře přeložíme do pekáče a potřeme olejem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 ° C. Po 20 minutách ke kuřeti přidáme zbylou zeleninu smíchanou s trochou oleje, rozmarýnem a s bobkovým listem. Pečeme dalších 30 minut. Po 15 minutách podlijeme vodou a pekáč zakryjeme alobalem.

4. Zbytek zeleninové rýže 10 minut před dopečením kuřete ohřejeme s malým množstvím vody. Po upečení můžeme kuře podle chuti zapéct pod grilem dozlatova. Upečené posypeme chilli nebo mletou paprikou.

Autor: lesk.sk
Klíčová slova: recept, vaření, kuře, drůbež
Diskuse ke článku
.