Budete potřebovat:
na těsto:
200 g hladké mouky
100 g másla
120 ml šlehačky
lžíci moučkového cukru
žloutek
špetku soli
na makovou náplň:
100 g umletého máku
50 g krupicového cukru
100 ml mléka
1 lžičku skořice
na tvarohovou náplň:
1 bílek
250 g měkkého tvarohu
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžíce strouhané citronové kůry
navrch:
100 g červeného (černého) rybízu
1 vejce na potření
Postup:
Z mouky, cukru, soli, másla, žloutku a smetany vypracujte těsto. Ve fólii nechte v chladnu 30 minut uležet. Do kastrůlku vsypte mák a cukr. Přilijte mléko a krátce povařte. Vychladlou nádivku dochuťte skořicí.
Tvaroh rozmíchejte s oběma cukry, bílkem a citronovou kůrou. Těsto rozválejte na obdélník, potřete makovou, pak tvarohovou náplní, navrch dejte odstopkovaný rybíz. Delší okraje přeložte. Potřete rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypte mandlovými lupínky. Pečte přibližně 35 minut při teplotě 180 °C.
ZDROJ: Dagmar Vebrová z Polné