Sobota 5. října 2024
Svátek slaví Eliška, zítra Hanuš
Zataženo, déšť 10°C

Puntíkatá vajíčka

Puntíkovaná vajíčka
29. září 2009 | 19:26

Doba přípravy: 45 minut, doba chlazení: 60 minut, doba pečení: 10 minut

Budete potřebovat:

na těsto:
250 g hladké mouky (a trochu mouky na posypání válu)
125 g moučkového cukru
nastrouhanou kůru z půlky citronu
1 vejce
150 g studeného másla

na ozdobu:
125 g moučkového cukru
3 lžíce mléka
potravinářské barvy

Postup:

1. Mouku nasypejte na pracovní desku, přidejte cukr a citronovou kůru. Do středu rozbijte vejce a po stranách nakrájejte máslo.

2. Pomocí nože promíchávejte a sekejte, dokud nevznikne hrudkovitá směs. Potom je velmi rychle rukama vypracujte v hladké těsto. Zabalte ho do fólie a na hodinu uložte do lednice.

3. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučeném vále na čtyřmilimetrovou placku a formičkou ve tvaru vejce (nebo pomocí papírové šablony a nože) vykrajujte vajíčka.

4. Vykrojené tvary poskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vtroubě vyhřáté na 180 °Celsia pečte asi deset minut. Upečená vajíčka sundejte z plechu a dejte vystydnout.

5. Moučkový cukr utřete s mlékem a takto připravenou polevu naneste na vychladlé cukroví. Potravinářskými barvami na vajíčka nakreslete různobarevné tečky a nechte ztuhnout.

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.
Související články