Neděle 24. září 2023
Svátek slaví Jaromír, zítra Zlata
Oblačno 18°C

Velikonoční košíčky

Velikonoční košíčky
28. září 2009 | 19:20

Doba přípravy: 50 minut, doba pečení: 15 minut

Budete potřebovat:

na těsto:
300 g másla
170 g cukru moučky
2 žloutky
500 g hladké mouky

na ořechovou náplň:
1 žloutek
75 g vlašských ořechů
100 g másla
75 g cukru moučky

na polevu:
200 g cukru moučky
1 bílek
1 lžíci citronové šťávy

Postup:

1. Do mísy prosejte mouku s cukrem, přidejte žloutky a máslo a rychle vše vypracujte v hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici aspoň půl hodiny odpočinout.

2. Formičky na košíčky vymažte máslem a vysypejte cukrem. Z odpočinutého lineckého těsta uždibujte kousky a plňte jím košíčky. Naplněné košíčky položte na plech a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dorůžova. Upečené košíčky vyklepněte.

3. Během pečení si můžete připravit náplň. Ořechy umelte nebo nasekejte najemno. V kastrůlku pomalu zpěňte máslo a vytvořenou pěnu důkladně sesbírejte. Přidejte cukr a ořechy a krátce osmahněte. Pak hmotu odstavte. Po vychladnutí do ní vmíchejte žloutek.

4. Košíčky naplňte ořechovou náplní a nechte ztuhnout. Nakonec je ozdobte citronovou polevou, kterou získáte třením moučkového cukru s bílkem a citronovou šťávou. Do krému můžete přidat kapku potravinářského barviva. Hotové košíčky můžete dozdobit podle fantazie.

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...