Pátek 29. září 2023
Svátek slaví Michal, zítra Jeroným
Polojasno 24°C

Broskvový koláč

Broskvový koláč
15. října 2009 | 12:25

Budete potřebovat (na 20 kusů):

na těsto:
20 g droždí
40 g cukru krystal
200 ml vlažného mléka
50 g másla
375 g hladké mouky
špetku soli

navrch:
800 g broskví
100 g cukru krystal
šťávu a kůru z 1 citronu
3 vejce
375 g zakysané smetany

Postup:

Mléko smíchejte s droždím a s 1 lžičkou cukru a počkejte asi 10 minut, dokud nevzejde kvásek. V míse smíchejte mouku, zbylý cukr, máslo, špetku soli, přidejte i kvásek a vypracujte hladké těsto. Na teplém místě nechte těsto kynout 20 minut. Broskve omyjte, rozpulte a vypeckujte, nakrájejte je na měsíčky, smíchejte se 2 lžícemi cukru, s citronovou šťávou a kůrou. Vykynuté těsto rozválejte na plát a přeneste jej na plech vyložený pečicím papírem. Okraje povytáhněte, aby vznikl okraj. Na těsto rozložte broskve a pečte asi 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Z vajec, zbylého cukru a smetany vymíchejte polevu, kterou vlijte na předpečený koláč, rovnoměrně ji rozetřete a koláč vraťte ještě na 20 minut do trouby.

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...