Budete potřebovat (na 12 kusů):
na těsto:
125 g hladké mouky
10 g droždí
60 ml mléka
špetku soli
20 g másla
20 g cukru krystal
navrch:
10 meruněk
10 švestek
50 g mandlových lupínků
3 lžíce rozpuštěného másla
1 lžíci skořicového cukru
Postup:
1. Prosetou mouku vsypte na pracovní desku a uprostřed udělejte důlek. Droždí spolu s cukrem rozpusťte v malém množství vlažného mléka. Kvásek vlijte do důlku, jemně smíchejte s moukou a nechte 20 minut stát.
2. Ke kvásku přidejte špetku soli, zbylé mléko, máslo a vypracujte vláčné těsto, které by se nemělo lepit na prsty. Z těsta vytvarujte bochánek, který zaprašte moukou a nechte na teplém místě vykynout.
3. Ovoce omyjte, vypeckujte, nakrájejte na poloviny a smíchejte se skořicovým cukrem. Vykynuté těsto ještě jednou důkladně prohněťte, rozválejte na kruhový plát silný asi 0,5 až 1 cm. Těsto potřete lžící rozpuštěného másla a ovoce střídavě poklaďte ovocem.
4. Těsto s ovocem posypejte mandlovými lupínky a polijte zbylým máslem.Přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem, dejte do studené trouby, zapněte ji na 180 °C a pečte přibližně 30 až 45 minut.
Doba přípravy: 60 minut, doba pečení: 30 až 45 minut
Články odjinud