Čtvrtek 1. říjen 2020
Svátek slaví Igor, zítra Olívie
Oblačno, déšť 15°C

Švestkový koláč s bílkovým bezé

14. října 2009 | 15:32

Doba přípravy: 50 minut, doba pečení: 40 minut

Budete potřebovat (pro celou rodinu):

na těsto:
125 ml mléka
150 g cukru krystal
3 žloutky
1 balíček vanilkového cukru
150 g másla nebo rostlinného tuku
nastrouhanou kůru z 1 citronu
2 vejce
200 g polohrubé mouky
2 lžičky kypřicího prášku
1 lžičku skořice
100 g švestkového likéru

na náplň:
3 bílky
175 g cukru moučky
500 g švestek
250 g želírovacího cukru

Postup:

Mléko ohřejte. Nechte zkaramelizovat 50 g cukru, přilijte horké mléko a krátce povařte. Žloutky utřete s vanilkovým cukrem a přidejte do karamelového mléka. Při mírné teplotě míchejte tak dlouho, až mléko začne mírně houstnout (nesmí se vařit), a potom odstavte z ohně.
K máslo nebo rostlinnému tuku přidejte 100 g cukru a vymíchejte do pěny. Do máslového krému vmíchejte nastrouhanou citronovu kůru a postupně přidejte 2 vejce. Přisypte mouku prosetou s kypřicím práškem a se skořicí, vymíchejte a přidejte zchladlou karamelovou směs. Těsto naplňte do formy vymazané tukem, těsto rovnoměrně potřete švestkovou směsí. V troubě vyhřáté na 175 °C pečte přibližně 10 minut.
Z bílků za potupného přisypávání cukru ušlehejte tuhý sníh a navrstvěte ho na povrch předpečeného koláče. Koláč vraťte do trouby a pečte asi 25 minut. Po upečení nechte koláč vychladnout. Vypeckované švestky smíchejte se želírovacím cukrem. Za stálého míchání přiveďte k varu a asi 3 minuty zprudka vařte. Zchladlé švestky rozprostřete na bílkový povrch koláče.

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.