Sobota 23. listopadu 2024
Svátek slaví Klement, zítra Emílie
Polojasno 3°C

Obrácený švestkový koláč

Obrácený švestkový koláč
14. října 2009 | 15:28

Doba přípravy: 30 minut, doba pečení: 35 až 40 minut

Budete potřebovat (pro celou rodinu):

200 g másla
120 g hnědého cukru krystal
250 g cukru moučky
kůru z 1 citronu
2 vejce
330 g hladké mouky
1 a půl lžičky kypřicího prášku
125 ml mléka
1 kg švestek
špetku soli

Postup:

Troubu předehřejte na 170 °C. Na plech o rozměrech 20 x 20 cm dejte 4 lžíce másla a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Plech vyjměte z trouby a rozpuštěné máslo rovnoměrně posypejte hnědým cukrem. Na vrstvu cukru vyrovnejte těsně vedle sebe kousky vypeckovaných švestek, tak aby byl pokrytý celý plech.
Zbylé máslo smíchejte s cukrem moučkou a s nastrouhanou kůrou, postupně přidejte vejce, potom střídavě přidávejte mléko a mouku prosetou s kypřicím práškem a se solí. Vypracujte hladké těsto, které pomocí stěrky rovnoměrně rozetřete na těsto. Pracujte opatrně, aby vám švestky neujížděly pod rukama. Koláč upečte ve vyhřáté troubě. Po upečení nechte koláč asi 10 minut chladnout, potom ho vyklopte dnem vzhůru a nechte úplně zchladnout.

Autor: archiv
Klíčová slova: vaření, recept, švestky, koláč
Diskuse ke článku
.