Čtvrtek 24. září 2020
Svátek slaví Jaromír, zítra Zlata
Oblačno, déšť 22°C

Obrácený švestkový koláč

14. října 2009 | 15:28

Doba přípravy: 30 minut, doba pečení: 35 až 40 minut

Budete potřebovat (pro celou rodinu):

200 g másla
120 g hnědého cukru krystal
250 g cukru moučky
kůru z 1 citronu
2 vejce
330 g hladké mouky
1 a půl lžičky kypřicího prášku
125 ml mléka
1 kg švestek
špetku soli

Postup:

Troubu předehřejte na 170 °C. Na plech o rozměrech 20 x 20 cm dejte 4 lžíce másla a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Plech vyjměte z trouby a rozpuštěné máslo rovnoměrně posypejte hnědým cukrem. Na vrstvu cukru vyrovnejte těsně vedle sebe kousky vypeckovaných švestek, tak aby byl pokrytý celý plech.
Zbylé máslo smíchejte s cukrem moučkou a s nastrouhanou kůrou, postupně přidejte vejce, potom střídavě přidávejte mléko a mouku prosetou s kypřicím práškem a se solí. Vypracujte hladké těsto, které pomocí stěrky rovnoměrně rozetřete na těsto. Pracujte opatrně, aby vám švestky neujížděly pod rukama. Koláč upečte ve vyhřáté troubě. Po upečení nechte koláč asi 10 minut chladnout, potom ho vyklopte dnem vzhůru a nechte úplně zchladnout.

Autor: archiv
Klíčová slova: vaření, recept, švestky, koláč
Diskuse ke článku
.