Budete potřebovat (na 1 menší formu):
2 hrnky hladké mouky
2 hrnky hrubé mouky
3 lžičky prášku do pečiva
1 hrnek změklého másla (asi 250 g)
1 hrnek cukru krystal
1 balíček vanilkového cukru
1 hrnek mléka
4 lžíce kakaa
5 vajec
špetku soli
máslo na vymazání formy
cukr moučku na posypání
Postup:
1. Máslo ušlehejte se solí, cukrem krystal a vanilkovým cukrem do pěny, potom po jednom vešlehejte vejce. Přidejte oba druhy mouky s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Přilijte mléko a vypracujte hladké těsto. Třetinu odeberte a ponechte stranou. Formu na biskupský chlebíček vymažte a naplňte částí těsta.
2. Do zbylého těsta prosejte kakao a promíchejte. Na vrstvu světlého těsta vlijte tmavé a na tmavé zbývající světlé těsto. Stěrkou nebo vidličkou několikrát projeďte těstem, aby vznikl mramorový efekt. Formu dejte do předehřáté trouby a pečte dozlatova při teplotě 160 °C.
3. V průběhu pečení koláč kontrolujte pomocí dřevěné špejle. Hotový nechte vychladnout a vyjměte. Povrch posypejte cukrem moučkou, nakrájejte na plátky a podávejte.
Doba přípravy: 20 minut, doba pečení: 60 minut
Články odjinud