Budete potřebovat:
250 g rostlinného tuku
250 g měkkého tvarohu
250 g polohrubé mouky
na náplň:
1 kg křehkých jablek
50 g rozinek
2 lžíce rumu
1 lžíci cukru moučky
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr
1 lžíci strouhanky
1 vejce na potření
cukr na posypání
Postup:
1. Z rostlinného tuku, tvarohu a mouky vypracujte těsto a rozdělte jej na dvě části. Nechte alespoň půl hodiny uležet v lednici.
2. Mezitím nastrouhejte jablka na hrubém struhadle a rozinky namočte do rumu.
3. Vychlazený plát těsta rozválejte, přeložte na plech vyložený pečicím papírem, posypte jablky, rozinkami, cukrem moučkou, vanilkovým a skořicovým cukrem.
4. Na náplň dejte druhý plát těsta, propíchejte ho vidličkou a potřete ušlehaným vejcem.
5. Vložte do vyhřáté trouby a pečte nejprve zprudka, po čtvrthodině teplotu zmírněte. Upečený koláč naporcujte a pocukrujte.
Doba přípravy: 40 minut, doba pečení: 35 minut
Články odjinud