Pátek 18. září 2020
Svátek slaví Kryštof, zítra Zita
Jasno 18°C

Krémový dort

11. října 2009 | 18:43

Doba přípravy: 60 minut, doba pečení: 25 minut, doba chlazení: 4 hodiny

Budete potřebovat (na dortovou formu):

6 vajec
180 g cukru krystal
1 balíček vanilkového cukru
80 g hladké mouky
60 g maizeny
60 g kakaa
300 čokolády na vaření
375 ml smetany ke šlehání
250 g sýra mascarpone nebo plnotučného tvarohu
50 g hoblinek z bílé a 50 g hoblinek z mléčné čokolády

Postup:

1. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte 90 g cukru krystal a ušlehejte. Ke žloutkům přidejte 90 g cukru a vanilkový cukr a ušlehejte do pěny. Do žloutkové směsi vsypejte mouku smíchanou s kakaem a maizenou. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků a cukru.

2. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložte pečicím papírem a naplňte těstem. Pečte asi 25 minut v troubě vyhřáté na 175 °C. Upečený korpus vyklopte na mřížku a počkejte, až vystydne.

3. Čokoládu nasekejte nahrubo a rozpusťte ve vodní lázni. Nechte ji zchladnout na pokojovou teplotu. Zlehka vmíchejte mascarpone (nebo tvaroh) a ušlehanou smetanu.

4. Korpus podélně rozkrojte na tři pláty. Spodní potřete třetinou krému, přiklopte středním a opět potřete třetinou krému. Dort přikryjte třetí částí a dejte na čtyři hodiny do lednice. Povrch posypejte čokoládovými hoblinkami.

Autor: archiv
Diskuse ke článku
.
Související články