Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Na těsto:
200 g hladké mouky
150 g rostlinného tuku
špetku soli
Na náplň:
500 g středně velkých rajčat
3 vejce
100 ml smetany
120 g nastrouhaného sýra
provensálské koření
sůl
pepř
Postup:
1. Z mouky, tuku, soli a tří polévkových lžic vody vypracujete hladké těsto, které necháte asi půl hodiny odpočinout v chladu.
2. Mezitím si připravte náplň. Vejce rozšlehejte se smetanou, podle chuti osolte a opepřete, vmíchejte nastrouhaný sýr.
3. Omytá rajčata rozkrojte na poloviny.
4. Těsto rozválejte a položte do pekáčku vymazaného tukem tak, aby vznikl kraj vysoký asi 2 cm. Těsto propíchněte na několika místech vidličkou. Přebytečné těsto odkrojte rádýlkem.
5. Vaječnou směs nalijte na těsto o pokryjte rajčaty. Koláč pečte asi 30 minut ve vyhřáté troubě. Podávejte teplý.