Úterý 29. září 2020
Svátek slaví Michal, zítra Jeroným
Oblačno, déšť 14°C

Lasagne s houbami a sýrovou omáčkou

7. října 2009 | 15:56

Doba přípravy: 45 minut, doba pečení: 30 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

400 g žampionů
300 g hlívy ústřičné
6 lžic olivového oleje
4 cibule
2 stroužky česneku
1 svazek bazalky
70 g nastrouhaného parmazánu
1 lžíci másla
1 lžíci hladké mouky
100 ml mléka
300 g sýra s modrou plísní
nastrouhanou kůru z půlky citronu
10 až 12 plátků lasagní
máslo na vymazání formy
20 g parmazánu na posypání
4 snítky tymiánu
sůl, pepř

Postup:

1. Houby očistěte, hlívu nakrájejte na proužky a žampiony na plátky. Několik minut je poduste na pánvi na čtyřech lžících oleje. Šťávu, kterou houby pustily při dušení, slijte.

2. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno a zpěňte na dvou lžících oleje, přidejte omytou a nasekanou bazalku a přimíchejte k houbám.

3. Směs osolte, opepřete a ochuťte parmazánem. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, kterou postupně za stálého míchání nařeďte mlékem, dokud nevznikne hladká bešamelová omáčka. Krátce ji povařte a sejměte z ohně.

4. Do omáčky vmíchejte nastrouhanou kůru a rozdrobený sýr, ochuťte solí a pepřem. Do zapékací nádoby vymazané máslem narovnejte plátky lasagní a houbovou směs, kterou zalijte sýrovou omáčkou. Vrstvy zakončete lasagnemi a přelijte zbylou omáčkou.

5. Troubu předehřejte na 180 °C. povrch lasagní posypejte parmazánem, vložte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatohněda. Nechte mírně vychladnout, rozdělte na talíře a ozdobte snítkou tymiánu.

Autor: připravily: mif, mm,
Diskuse ke článku
.