Budete potřebovat (pro 4 osoby):
400 g žampionů
300 g hlívy ústřičné
6 lžic olivového oleje
4 cibule
2 stroužky česneku
1 svazek bazalky
70 g nastrouhaného parmazánu
1 lžíci másla
1 lžíci hladké mouky
100 ml mléka
300 g sýra s modrou plísní
nastrouhanou kůru z půlky citronu
10 až 12 plátků lasagní
máslo na vymazání formy
20 g parmazánu na posypání
4 snítky tymiánu
sůl, pepř
Postup:
1. Houby očistěte, hlívu nakrájejte na proužky a žampiony na plátky. Několik minut je poduste na pánvi na čtyřech lžících oleje. Šťávu, kterou houby pustily při dušení, slijte.
2. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno a zpěňte na dvou lžících oleje, přidejte omytou a nasekanou bazalku a přimíchejte k houbám.
3. Směs osolte, opepřete a ochuťte parmazánem. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, kterou postupně za stálého míchání nařeďte mlékem, dokud nevznikne hladká bešamelová omáčka. Krátce ji povařte a sejměte z ohně.
4. Do omáčky vmíchejte nastrouhanou kůru a rozdrobený sýr, ochuťte solí a pepřem. Do zapékací nádoby vymazané máslem narovnejte plátky lasagní a houbovou směs, kterou zalijte sýrovou omáčkou. Vrstvy zakončete lasagnemi a přelijte zbylou omáčkou.
5. Troubu předehřejte na 180 °C. povrch lasagní posypejte parmazánem, vložte do trouby a pečte asi 30 minut dozlatohněda. Nechte mírně vychladnout, rozdělte na talíře a ozdobte snítkou tymiánu.