Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jak zkrotit hněv?

30. ledna 2008 | 10:00

Kolega nedodržuje termín a vy musíte kvůli němu pracovat déle? Manžel vás neustále vytáčí? Není divu, že se ve vás kupí hněv.

Všechno mě štve! Někdy je vaše zlost už tak velká, že byste jejího původce nejraději složila pěstí k zemi. Ale v reálném životě to není tak jednoduché. Zatímco jedna skupina vědců doporučuje dát hněvu volný průchod (jinak budete nemocná), druhá skupina vědců zastává opačný názor. Podle nich nemáte nával hněvu ze sebe vypustit jako zuřivého psa. I když připouštějí, že když ho v sobě dusíte, škodíte svým cévám a srdci. Hlava není tlakový hrnec Dokonce si prý hněv dokáže vytvořit v mozku svou vlastní "zásuvku", do které se ukládá, a tím spíš a častěji se jím necháme ovládat. Nemluvě o tom, že když se zlobíme, tělo zaplavují stresové hormony. Ale hlava není tlakový hrnec. Říká se, že lidé, kteří svou zlost vypouštějí ze sebe nekontrolovaně, umírají dříve. Nejdříve přemýšlejte Co vám pomůže, když už ve vás kypí žluč a vy se sotva držíte, abyste někomu nevyškrábala oči? Nejdříve se zhluboka nadechněte, vyjděte z místnosti a kritickou situaci si promyslete. Zkuste se vžít do pozice svého protivníka. Váš manžel se přece také moc lekl, když mu malý spadl z náruče na zem. Nemusíte na něj ještě křičet i vy. A šéf? Ten je také jenom člověk a možná musel dnes přijímat jednu špatnou zprávu za druhou. Řekněte si: "Jsem velkorysá, dokážu odpouštět." Určitě budete přes polední pauzu uvolněnější než váš šéf. Využijte hněv Přeměňte svůj hněv v něco produktivního. Protože dávka zlosti, to je obrovská hromada energie. Využijte ji, abyste si splnila nějaké předsevzetí. Oblečte si tepláky a jděte si ven zaběhat. Pohybová aktivita je tím nejlepším prostředkem, jak stres a agresi zahnat do přijatelných mezí. TIPY * Vyzkoušejte osvědčenou metodu - než vybuchnete, počítejte nejdříve do deseti! * Kupte si boxovací pytel a vybijte svou zlost na něm! * Říkejte si často: "Když nejde o život, nejde o nic. Tak proč se rozčilovat?"


OTESTUJTE SE! Ať už jste zvyklá hněv v sobě dusit, nebo si ho raději na někom vybíjíte, je pro vás určitě škodlivý. Obzvlášť, pokud se stal vaším každodenním společníkem. Tento test vám pomůže zjistit, jestli máte sklon zlobit se a hádat každý den. Za každou kladnou odpověď si napište 1 bod. * Když jste přátelská k ostatním, očekáváte, že se tak budou chovat i oni k vám. * Lidé by se k sobě měli chovat férově. * Nedávat najevo hněv znamená dávat najevo souhlas. * Nepřipustíte, aby vás ostatní ponižovali. * Kdo vás kritizuje, má v úmyslu vás pokořit. * Od partnera očekáváte, že neudělá nic, co nesnášíte. * Jestliže něco není podle vašeho očekávání, zlobíte se. * Když se ostatní nechovají podle vašeho očekávání, máte právo se zlobit. * Pokud něco nesplňuje vaše představy, zabýváte se tím celé hodiny. * Jen na základě vašeho hněvu může ten druhý zjistit, že neschvalujete jeho jednání. * Svým chováním dáváte najevo, že se sebou nenecháte zametat. VYHODNOCENÍ 0-2 body Znáte životní pravidla, nic vás nevyvede z míry. Tím chráníte své nervy i zdraví. Ale pokud vaše chování vyplývá spíše z toho, že se bojíte konfliktů a odmítnutí, měla byste se nad sebou zamyslet. 3-5 bodů Občas se rozčílíte, ale v podstatě zastáváte názory, které vám pomáhají akceptovat chování ostatních. Někdy zvažte, zda vám váš protivník chtěl skutečně ublížit. Třeba byl jen myšlenkami někde jinde. 6 a více bodů Hněv je vaším denním chlebem. Často se cítíte napadená nebo máte pocit, že se k vám ostatní chovají nespravedlivě. Považujete se za jejich oběť. Měla byste být tolerantnější a velkorysejší. Především kvůli sobě.

Související články