Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Po dovolené do práce - kdy a jak?

Ilustrační foto
8. srpna 2008 | 08:19

Často se nás ptáte, kdy po dovolené nastoupit do zaměstnání, čeho se vyvarovat... Zeptali jsme se proto psycholožky Mgr. Radany Štěpánkové.

Dnes odpovídá:

Mgr. Radana Štěpánková

Psycholožka – Psychologická poradna Rovena, www.rovena.info

Je vhodné nastoupit do zaměstnání hned druhý den po dovolené?
Příjezd z dovolené je vhodné naplánovat tak, abychom druhý den ještě do práce nemuseli. Jde-li o návrat ze stejného časového pásma, stačí mít před sebou jeden volný den. Pokud člověk překonává návrat z jiného časového pásma, doporučuji ponechat si ještě jeden den volna navíc.

Čeho bychom se po návratu z dovolené měli striktně vyvarovat?
Je žádoucí vyvarovat se pocitu, že musíte po návratu z dovolené něco dohnat. Ženy by si měly uvědomit, že prádlo nemusí být vyprané a vyžehlené hned druhý den po dovolené, a muži nemusí ihned vyřizovat všechny nezodpovězené pracovní e-maily.

Jaké aktivity nám naopak mohou prospět?
Určitě je dobré i nadále si dopřát dostatek spánku. Nelze jednoznačně říci, jaké aktivity nám prospívají, protože pro někoho je důležité zkontaktovat se s blízkými, pro někoho jiného je zapotřebí zorientovat se v aktuálním dění ve městě nebo ve světě prostřednictvím sdělovacích prostředků a podobně.

Lze nějak zabránit svíravému pocitu v žaludku, který se u někoho projevuje s blížícím se nástupem do práce?
Takový pocit signalizuje, že vztah k zaměstnání není v pořádku. Bylo by dobré nalézt příčinu úzkosti, zabývat se jí a hledat cestu k řešení.

Autor: duš
Klíčová slova: bpž;bpz;dovolená;
Související články