Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Cestování s psím miláčkem

Každé dvě hodiny dělejte přestávku na vyvenčení a protažení.
2. prosince 2008 | 13:40

Za špatnou přepravu psa v autě vám při silniční kontrole sice policisté neodeberou body, ale hrozí vám až dvoutisícová pokuta. Volně se pohybující, nepřipoutaný pes ohrožuje sebe i vás.

Pravidla silničního provozu jsou neúprosná. Naštěstí čím dál víc majitelů psích miláčků se snaží se zajistit pro svého čtyřnohého přítele bezpečné a pohodlné cestování.

Jak správně vozit psa
Způsob přepravy záleží především na velikosti zvířete a auta, které používáte. Psi nad 45 kilogramů na sedadla vůbec nepatří. Jestliže máte vůz combi, máte problém vyřešený. Prostor za sedadly stačí jen oddělit sítí, případně pevnou mříží. Univerzální síť se dá koupit už za 300 korun a pevná přepážka obvykle vyjde na 20 tisíc. Důležité je, aby na podlaze kufru nebyly žádné volné věci, které by psa mohly zranit. Ideální by bylo, aby si pes mohl při jízdě lehnout.

Způsob přepravy záleží především na velikosti zvířete a auta, které používáte. Psi nad 45 kilogramů na sedadla vůbec nepatří.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Přepravní boxy
Dalším hojně využívaným pomocníkem připřepravě psů, zvlášť menších ras, jsou plastové boxy. Ty se vyrábějí v několika velikostech, takže seženete malý pro krysaříka i větší třeba pro baseta. Přepravní box je ale dobré v autě nějak zabezpečit proti pohybu. Například bezpečnostním pásem. Letící přepravka v případě prudkého zabrzdění se stává nebezpečnou zbraní.

I chlupáči mají bezpečnostní pás
Pokud nechcete psa nikam uzavírat, pořiďte mu bezpečnostní pás. Ten se pak připne k pásu v autě. Pes má určitou volnost pohybu, má možnost položit se na zadní sedadlo, ale nemůže volně skákat po celém autě. Tím je chráněn on i posádka. Pás se prodává na psy různých velikostí. Koupit se dá za 200 až 3000 korun. Někomu ovšem může vadit, že zvíře zašpiní čalounění sedadel nebo poškrábe kožený potah. To se dá samozřejmě řešit starou dekou, kterou natáhnete přes sedačky. Prodejci potřeb pro zvířata ale nabízejí i speciální psí deky z omyvatelných materiálů, které psovi nabídnou i větší pohodlí.

Než vyrazíme na cestu

- Bezprostředně před nástupem do kteréhokoliv dopravního prostředku psa vyvenčete.

- Vezměte mu misku a vodu, kterou mu v přestávkách při delším cestování můžete nabídnout.

- Nedávejte psovi najíst, mohlo by se mu v autě udělat nevolno.

- Pokud pes trpí nevolnosti, dejte mu jenom speciální přípravky pro zvířata, nikdy ne léky.

- Každé dvě hodiny dělejte přestávku na vyvenčení a protažení.

- Nezapomeňte vzít vodítko, i klidný pes může být v neznámém prostředí vystrašený a mohl by vběhnout pod auto.

- Nikdy nenechávejte psa v zaparkovaném autě.

Každé dvě hodiny dělejte přestávku na vyvenčení a protažení.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Autor: vin