Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chat s odbornicí na krásnou pokožku: Ptejte se doktorky Aleny Kyslíkové už teď!

Trápí vás kožní problémy? Ptejte se na radu v našem chatu s dermatoložkou!
26. května 2014 | 00:00

Nevíte, jak na peeling a čištění obličeje? Nebo se stále nemůžete rozhodnout, zdali je pro váš typ pokožky lepší epilace nebo holení? Nechte si poradit od dermatoložky MUDr. Aleny Kyslíkové, odbornice na krásnou pokožku. Ta vám bude na vaše otázky odpovídat ve středu 28.5. od 14 hodin. Ptejte se už teď!

online chat
Dobrý den je mi 38 let do ledna jsem neměla nikdy problémy s pletí na obličeji ted chodím tak 2x do měsíce na kožní a zkoušíme a zkoušíme dělají se my na tvářích vyrážky název podle správy je růž papuly v obličeji difus char.iritativní dermatitis takže jsme zkoušeli něco s kortikoidy ale toto nesnesu mámalergii na elocom dál jsme skusili Vitella ictamo pastu 3 procenta taky nesnesu dálCutivate taky nesnesla 2krát za tu dobu jsem měla Doxybene vždy do dobrání léku se to vrátilo 3 měsíce jsem jedla denně Xados ted jsem přešla na Jovesto pak jsem se zkoušela mazat protopik ten slabší nepomohl ted mám ten silnější snesuho ale moc účinek nemá tak ho užívám 2krát týdně večer ho mažu jinak přez den mažu Rozex a pak jen promazávámPMNEO TED JIM UŽ 8MÍ DEN Entizol a neustále se mi to vrací přitom vše dodržuji u jídla se vyvaruji všeho dráždivého a přesto vždy tak týden mám trochu klid a pak zas tak týden stím bojuji předem děkuji jak nato pracuji s lidmi a je to hodně psychycky náročné a svědivé(Jarmila)
Foto
Máte evidentně velmi problematickou pleť, takže jakýkoliv jeden preparát tuto záležitost nevyřeší. Ale z vašeho popisu vyplývá, že váš dermatolog toto vhodně řeší. Jedná se ale o komplikovanou terapii, která nejen u vás, ale i u jiných pacientů, zabírá velmi pomalu a vyžaduje tedy poněkud více trpělivosti ze strany pacienta i lékaře. K vaší terapii se dále nemohu vyjádřit, protože bych vás musela podrobně vyšetřit.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak je to s laserovou epilací klína, opravdu to funguje? Jak dlouho epilace vůbec vydrží? Děkuji za odpověď.(Maruška)
Foto
Laserová epilace klína je velmi účinná. Provádí se zpočátku 1x za měsíc. Už po třech aplikacích sama uvidíte zřetelný účinek.
DOBRY DEN PANI DOKTOKO.MELA BYCH DOTAZ JE MI 31 LET A STALE MAM AKNE O PLET SE VELMI DOBRE STARAM NEVIM KDE JE CHYBA MUZETE MI PORADIT .MOC DEKUJI A PREJI KRASNY DEN(JANA)
Foto
Akné není otázkou věku a váš problém také s akné nemusí vůbec souviset. Doporučuji proto návštěvu vašeho dermatologa.
Jde asi o hloupou otázku, ale je možné peelingové přípravky na obličej používat i na tělo nebo musím mít speciální druhý přípravek? A jak často to můžu dělat, neničí se tím ochranný film pokožky. Děkuji(Markéta Vodičková)
Foto
Přípravky určené na obličej můžete pohodlně používat i na tělo. Nelze to však obráceně, přípravky na obličej jsou totiž jemnější. U běžné pleti je to možné provádět 1x za 10 dní. Záleží na typu a stavu pokožky.
Dobrý den paní doktorko. Trpím lupenkou a dělají se mi malé flíčky. Po celém těle. Mohu používat kalsickou kosmetiku ? nebo se to po ní zhorčuje Co by ste mi doporucila ? Děkuji(Tereza)
Foto
Určitě můžete používat i klasickou kosmetiku, zejména pak tu, která je vhodná pro suchou pleť. Tato kosmetika je však pouze doplňkem vaší péče o kůži. Nejdůležitější je dermatologická léčba, kterou vám předepíše váš dermatolog.
Příjemné odpoledne, rád bych se zeptal, zdali je obvyklé, když i v nepubertálním věku (41), trpím na akné a pupínky? Objevují se mi na tváři, rukách a bohužel i na intimních místech.(Adam Šedivý)
Foto
Pravděpodobně se u vás vůbec nejedná o akné. Navštivte proto svého dermatologa.
Chtěla jsem Vás poprosit co si myslíte o vyhlazení vrásek pomocí chemického peelingu?? A je pravda že po aplikaci se nesmí na sluníčko a to tak že vůbec??? Děkuji za odpověď. Mirča(Mirka Soukupová)
Foto
Záleží na tom, zda chemický peeling provádíte sama doma nebo v ordinaci lékaře. Koncentrace použitých kyselin se v těchto případech totiž velmi liší. Každopádně po jakémkoliv peelingu není vhodné pokožku vystavovat vůbec UV záření, minimálně 10 dní. To znamená, že je nutné používat každý den ochraný krém s vysokým UV faktorem (50 ). Proto je vhodné tuto proceduru provádět v podzimních a zimních měsících.
Je lepší si holit intimní partie po směru nebo proti směru růstu chlupů? Děkuji(Vláďa)
Foto
Proti směru růstu chloupků je vhodnější.
Dobrý den, co prosím doporučujete na knírek? Po depilaci mi zůstávají pigmentové skvrny. Děkuji (Eliška)
Foto
Ve vašem případě bude pravděpodobně nutné použití opalovacích krémů s vysokým UV faktorem (50 ). A je možné, že tuto ochranu budete muset aplikovat každý den, možná i trvale.
zdravím, prosím pěkně co doporučujete na akné v oblasti dekoltu a na zádech?? Jedná se o zanícené boláky ....... kosmetiku a léčiva jsem vyzkoušela snad všechny. Děkuji moc moc mi pomůžete (Magda Malá)
Foto
Rozhodně doporučuji navštívit dermatologa a hlavně je sama v této oblasti nevymačkávejte. Hrozí zde nepříjemné jizvení.
Dobrý den, jak se mám jako muž zbavit černých teček na nose a mezi obočím? Děkuji(František)
Foto
V této oblasti je nejvhodnější mechanické odstranění(vymáčknutí), které je ale nutné provádět opakovaně. Buď v domácích podmínkách, nebo u kosmetičky.
Dobrý den paní Kyslíková. Prosím pěkně buďte tak moc laskavá chtěla jsem se Vás zeptat zdali je možné si "po domácku" depilovat knírek pod nosem. Jsem zimní tip a bohužel mám toto místo velice viditelné ....... Děkuji Vám velmi pěkně za Vaší odpověď. J.V. (Jitka Veselá)
Foto
Ano je, ale je vhodné pokožku následující dny po depilaci chránit krémy s vysokými UV filtry (50 ). K depilaci chloupků v oblasti obličeje jsou vhodné depilační přístroje, které mají k tomuto účelu určené speciální nástavce.
Dobrý den, nemůže přiliš časté ošetřování pleti peelingem způsobit předčasné vrásky? A jak je to s "chemickým" peelingem pomocí různých ovocných kyselin - není to k pleti příliš nešetrné? Děkuji za odpověď.(Alena)
Foto
Naopak. Pravidelné ošetřování pleti, a to i peelingem, vráskám spíše předchází. Toto se týká i chemického peelingu, ale je třeba si uvědomit, že tento není vhodný pro každý typ pleti. Koncentrace ovocných kyselin je vždy volená individuálně, podle typu a stavu pokožky. V žádném případě tedy toto očetření nemůže být nešetrné, pokud ho provádí profesionál.
Po holení nohou se mi na nich dělají pupínky, po epilaci mě to čká také?(Markéta P.)
Foto
Nemusí, je ale potřeba vhodněji ošetřovat pleť bezprostředně po depilaci. Nejlépe antiseptickým zásypem. Někdy i jen prostá změna typu depilace přináší v tomto smyslu pacientovi úlevu.
Epilaci jsem už zkoušela, ale strašně mě to bolí, jak mám bolest omezit?(Klára Knihová)
Foto
Bolestivost omezíte předchozím zchlazením pokožky, například ledem a co největším napnutím pokožky za pomocí prstů, při provádění samotné depilace.
Dobrý den, je peeling vhodný, i když mám ectrémně suchou pokožku? Nebudu ji mit díky peelingu ještě více vysušenou?(Jana Nová)
Foto
Ano, je. Ale je nutné peeling provádět jemně, například za pomocí elektrických rotačních kartáčků, jako je například Braun SkinSpa. Použít můžete také krém s jemnými abrazivními částečkami. Není vhodný například chemický peeling.
Dobrý den, můžete mi poradit vhodný čistící gel - dostupný v běžných drogérií za přijatelnou cenu, pro předcházení tvorby ucpaných pórů a černých teček? Obden (i když se všude uvádí a doporučuje provádět peeling jednu za týden) provádím peeling, ale nespozorovala jsem žádné změny, natož zlepšení pleti.(Zuzana)
Foto
Jestliže toto provádíte déle než měsíc a nepozorujete žádné změny, tak vám žádný volně prodejný preparát, ať už z drogerie či lékárny, nepomůže. Vaše pleť potřebuje dermatologickou léčbu, kterou vám předepíše váš dermatolog.
Mám takový problém, vždy se mi na místech na krku a bradě udělá bolavá velká boulička, ale nevyloupne se a nakonec se bolest ztratí, ovšem boulička zůstane? Nevíte co s tím a jak bojovat s těmito nepříjemnými hyzdiči pleti? Děkuji(Tina)
Foto
Doporučila bych tento problémk konzultovat s dermatologem. Je nutné tato ložiska vidět.
Dobrý den, paní doktorko, ráda bych věděla, co se dá dělat s chloupky, které po depilace nepříjemně zarůstají. Jde mi zvláště o oblast třísel, ale i o nohy. Je třeba vhodné po depilaci pokožku něčím natřít? Předem děkuji za odpověď.(Markéta Chvalkovská)
Foto
U zarůstajících chloupků ve tříslech je někdy vhodné depilaci provádět dočasně žiletkou a následně ošetřit antiseptickým zásypem, nikoliv krémem či gelem.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se vyvarovat nebo alespoň minimalizovat podrážděnou pokožku (červené pupínky) po holení třísel. Děkuji(Lída )
Foto
Při holení třísel je důležité se vyvarovat rychlého zapocení a zapaření bezprostředně po depilaci, a proto je vhodné toto provádět nejlépe večer před spaním. Ošetření ihned po depilaci je vhodné pomocí zásypů, nejlépe antiseptických(seženete v lékárně). Toto ošetření je někdy nutné provádět i opakovaně (dva až tři dny).
Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se zeptat, jaké peelingy je nejvhodnější na obličej používat? Měly by být chemické, nebo mechanické? Je vhodné používat peelingy s pevnými částečkami, nebo jsou vhodnější ty, které se rozpouští, jako sůl a podobně? A je lepší používat peeling pouze rukama, nebo za pomoci kartáčků? Předem moc děkuji za odpověď a přeji krásný den.(Simona)
Foto
Typy peelingu volíme podle typu a stavu pokožky a také například podle ročního období. Je to tedy velmi individuální. Pokud si peeling provádíte doma, je nejvhodnější používat speciální peelingové kartáčky. Jsou účinné a přitom šetrné k pokožce a lze je používat samostatně i s krémy.
Dobrí den chcela bi som sa opýtat čo mám rozbíť s pleťou?mám problematickú pleť mám 26 rokou a nemožem sa zbavit virážok a nič mi nepomáha.(ingrid)
Foto
Určitě doporučuji navštívit svého kožního lékaře.
Mám dotaz. Trápí mě neustále chloupky nad horním rtem. Jednou za měsíc si je musím strhnout voskovým páskem. Začínám uvažovat o epilaci horního rtu. Kolik zákroků musí podstoupit a vydrží mi to alespoň 6 měsíců? Děkuji za odpověď. (Karolína )
Foto
Ve vašem případě bych doporučila laserovou epilaci. Provádí se cca 1x za 4-5 týdnů. Již po dvou aplikacích sama uvidíte zřetelný efekt. Počet zákroků je individuální.
Jak často doporučujete peeling pokožky ? Je to vůbec potřeba ? Neničí to pleť ? (Tereza)
Foto
Záleží na typu a momentálním stavu pokožky. Mastnější pleť je vhodné ošetřovat zhruba 1x týdně, u citlivější pleti někdy není vhodné provádět peeling vůbec. Vhodně zvolený peeling samozřejmě pleť neničí.
Můžu se po epilaci opalovat? (Katka )
Foto
Opalování je vhodné ne dříve než za 24 hodin. Vhodnější je ale počkat 48 hodin. Opalovat se bezprostředně po epilaci může vést ke vzniku pigmentací.
Dobrý den, upravuji si obočí pomocí pinzety, které si do požadovaného tvaru vytrhávám. Mám však problém s velmi citlivou pokožkou, kdy se mi hned vytvoří červené jizvičky a razudlá místa. Můžete mi poradit, jaké přípravky použít před a nebo po úpravě obočí, aby místa nezůstala zarudlá? Nevypadá to hezky a musím to překrývat makeupem.(Veronika)
Foto
Zaprvé je před úpravou obočí nutné celý obličej řádně umýt běžnou vodou a čistícími prostředky určenými na obličej.Za druhé je nutná poněkud odlišná péče po vytrhávání. Většinou totiž v tomto případě nejsou vhodné gely a krémy, které jsou jinak vhodné po depilacích. Vhodnější je po zaschnutí pokožky (5 minut) ošetřit dané místo antiseptickým zásypem. Je tedy vhodné úpravu obočí provádět večer, před spaním a ne například před společenskou událostí.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co by mohlo pomoci ke uplné zmizení jizev po akne na obličeji. Budu vám vděčná za odpověd. Děkuji :) (Rina)
Foto
Úplné zmizení jizev je nemožné. Existují ale metody, díky kterým můžeme jizvy zjemnit a zmenšit. Metod je více. Co se týká obličeje, kde předpokládám jemnější jizvičky, doporučuji mechanický peeling a pokud jsou jizvičky větší, je vhodný laserový zákrok.
Jak často si mám dělat peeling pokožky a jakým způsobem?(Kristýna Fialová)
Foto
Záleží na vašem typu pokožky. Mastnější pleť je vhodné čistit asi 1x týdně, sušší a citlivější pleť stačí i jednou za 3-4 týdny. Je to velmi individuální. K čištění pokožky jsou určené peelingové krémy nebo, a to je o něco účinnější, malé elektrické přístroje s peelingovou hlavicí.
Jaké existují tipy epilace a kterou byste doporučila začátečnici, která má strach z bolesti?(Klára)
Foto
Z dermatologického hledista rozlišujeme pouze 2 druhy epilace, a to epilaci elektrickou jehlou a epilaci laserem. Tyto metody jsou z hlediska dlouhodobého efektu nejúčinnější. Veškeré ostatní metody (holení žiletkou, vytrhávání chloupků voskem či přístroji apod.) nazýváme depilací. V jejich účinnosti je ale také rozdíl. Z těchto dočasných metod odstranění chloupků bych pro začátečnice "v oboru depilace" doporučila použití elektrického přístroje na vytrhávání (tzv. epilátoru), který můžete snadno použít doma.
K čemu je dobrý peeling těla?(Lida K.)
Foto
Celkový peeling těla vám odstraní odumřelé buňky povrchu kůže a kůže se tak stává jemnější a hladší. Je tak lépe připravená na eventuální aplikaci kosmetických preparátů nebo kosmetických procedur.
Bolí epilace a jak probíhá?(Dita)
Foto
Bolestivost u všech druhů epilací je individuální. Už jen proto, že každý z nás má jiný práh bolestivosti. Určitý napříjemný pocit v podobě štípání či pálení zde může být, ale toto je možné částečně eliminovat například předchozím ochlazením pokožky. Průběh pak záleží na tom, jaký typ epilace si vyberete.
jaký je rozdíl mezi epilací a depilací?(Martina)
Foto
Depilace je dočasné odstranění nežádoucího ochlupení. Pod epilací rozumíme relativně trvalé, čili výrazně účinnější odstranění chloupků. Ale 100% trvalá epilace neexistuje, ve smyslu jednorázového vyřešení tohoto problému.
Dobrý den, je mi třicet let a stále mě trápí akné. Používám kvalitní kosmetiku, každý den se odličuji a stejně to nepomáhá. Co s tím? Díky(Tina)
Foto
Akné není otázkou věku a především není jisté, že se ve vašem případě jedná o akné. Je tedy na místě navštívit dermatologa.

Autor: red

Božské tělo