Netuším, podle jakého klíče ředitel Plesu v Opeře, německý dirigent Friedemann Riehle, první dámy tohoto bálu vybírá. Že by snad podle nálady doby? Loni jsme si ještě nechtěli připustit krizi. Věřili v jakousi sílu koruny. A Ivana Trump se stala ozdobou prominentního podniku plesající elity - je přeci ikonou byznysmenky, která za každých okolností kapitál rozmnoží...

Michèle Mercier už je sedmdesátnice
Autor: profimedia.cz

Exkluzivně: Velký rozhovor s Angelikou Čtěte ZDE>>

Letos jsme v oné nepřiznané krizi až po uši. A akční Ivanu Trump vystřídala padlá Angelika, madame Mercier. Markýza andělů v penzi, která je v porovnání s jměním Trump chudá jak kostelní myš. To ji ale neubírá na noblese, neuchopitelné, křehké ženskosti, která se věkem neztrácí. Trump je naopak takové charisma cizí – na něj je příliš pragmatická, tvrdě ambiciózní.

Jednašedesátiletá podnikatelka, potažmo spisovatelka Ivana Trump a o deset let starší herečka Michele Mercier. Dvě slavné, naprosto odlišné existence, které v životě neměly štěstí na chlapy. Mercier dva rozvody připravily o jmění, jež rolí Angelinky vydělala a měly ji zaručit blahobyt ve stáří. Trump naopak na rozvodu s magnátem Donaldem vytřískala pohádkový kapitál. A tím rozdílnost královen pražských plesů v Opeře nekončí.

Fotogalerie
1 fotografie

Řadou plastik během života vylepšená šedesátnice Trump. Americká Xena s rekonstruovanými ňadry, face-lifty, permanentní invazí injekcí botoxu, vinou kterých se její ostré rysy naprosto ztratily... Na druhé straně sedmdesátnice Mercier s tváří, kde se zračí život a hnědé oči Angeliky neztrácí na jiskře... Workoholička Trump, která píše memoáry, v nichž odžitou existenci stylizuje do role, kterou chce pro svět hrát.

Trump, jež putuje mezi Státy a Evropou. Prohlašuje, že bude stále třicítkou. A po boku střídá čím dál mladší milence. Proti ní Mercier, jež bydlí ve francouzském Nice, cvičí doma na rotopedu, občas zavolá své kamarádce Brigitte Bardot a ožívá místním sluníčkem. O osudových mužích, láskách, zklamáních a ztrátách mluví otevřeně. S moudrým nadhledem. Druhého manžela, který jí ukradl velké prachy, nikdy nezažalovala. To by Ivana Trump nedopustila. „Ano, žiju sama. Je to pro mě tak nejlepší,“ říká Michele.

Sedmdesátá léta: Michèle a její druhý manžel automobilový závodní Claude Bourillot. Manželství skončilo krachem a Bourillot opouští Angeliku i s jejími penězi.
Autor: Archiv

Angelika a její muži: Rozvody, alkohol a znásilnění Čtěte ZDE>>

Ivana Trump si na loňský Ples v Opeře vybrala tři super luxusní toalety. „Člověk nikdy neví, co se může stát,“ prohlásila v médiích. Na otázku garderoby letos odpověděla i filmová Angelika, Michele Mercier: „Samozřejmě, že jsem si do Opery pořídila šaty. Koupila jsem je v krejčovství v Cannes.“

Ivan Trump si minulý rok do Opery oblékla tělově narůžovělou, perlami vyšívanou toaletu bez rukávů. Michele Mercier zvolila holubičí šeď, rovněž dekorativní výšivku, ale přidala rukávy. Na rozdíl Trump ochablé paže nevystavila.

Trump hrála roli hvězdy plesu od začátku do konce. Ochotně pózovala fotografům, odpovídala novinářům, občas postála v lóži jako správná královna... Mercier tolik ochoty a trpělivosti neprojevila. Po půlnoci si suverénně zula střevíčky a bosá odkráčela do kuřárny. Nikdo se tomuto prohřešku proti etiketě nedivil. Bylo to přirozené gesto postarší unavené dámy. Její samozřejmost odzbrojila a na noblese neubrala. V tom je právě rozdíl mezi aktivní Trump a hvězdou na odpočinku Mercier.