Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Třešně pomáhají ulevovat od bolesti svalů po sportování

Višně
29. května 2009 | 08:38

Nastává sladký čas šťavnatých třešní. Sladké červené peckovice by si měl ale do úst nacpat především každý sportovec, který se často věnuje náročnému aerobnímu cvičení.

Podle nové americké studie totiž plody obsahují látky, které zmírňují bolest vznikající po velké únavě či při namožení svalů. A u profesionálních běžců či cyklistů se vyplatí popíjet třešňový džus pravidelně.

Odborníci z Oregonu totiž zjistili, že třešňový džus může být dobrou prevencí bolestivosti svalů po náročném aerobním výkonu jakým je maratón či jiný dlouhý závod, pokud je tento džus popíjen v předstihu několika dní dvakrát za čtyřiadvacet hodin.

Na stupnici bolestivosti od jedné do desíti pak ti sportovci, kteří před svým závodem či náročným tréninkem popíjeli třešňový džus, uváděli v průměru o dva stupně menší svalovou bolest. Zatím není jasné, jak přesně třešně působí, je ale zřejmé, že obsahují látky působící jako prevence zánětů ve svalovině.

„U většiny běžců léčba po závodech sestává z odpočinku, chlazení svalů ledem, stažení svalů a zvedání a také užívání nesteroidních protizánětlivých léků (paracetamol, ibuprofen či kyselina acetylsalicylová). Jenže nesteroidní protizánětlivé léky mohou mít vážné vedlejší účinky, a těm se lze vyhnout třeba právě konzumací třešňového džusu, který může sám o sobě záněty ve svalech snižovat,“ tvrdí Kerry Kuehl z Oregon University v Portlandu.

Protizánětlivé účinky v třešních mají barviva antokyany.

Autor: Famous
Klíčová slova: třešně
Diskuse ke článku
.
Související články
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...