Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na vlastní kůži: Žiletka, strojek, vosk nebo cukrová pasta? Co vás zbaví chloupků na těle?

  • Dokonale hladké nohy bez nutnosti epilace jsou snem každé ženy.
    9. července 2014 | 16:00

    Zůstáváte už od puberty věrná žiletce, nebo jste vyzkoušela každou metodu odstraňování chloupků, která se na trhu objevila, abyste si vybrala tu, která vám sedí nejvíc? Musím se přiznat, že já sama patřím do druhé skupiny. A některé zkušenosti nebyly úplně příjemné.

  • Žiletka

    Metoda holení chloupků žiletkou je pravděpodobně tou, kterou (bohužel) začíná snad každá slečna v poměrně útlém věku. Výsledek je tak ten, že z jemných a světlých chloupků jsem si ještě dřív, než jsem oslavila dvacetiny, stihla vyrobit tuhé a tmavé chloupky.

     

    ...
    Autor: Shutterstock

    Od jednorázových žiletek jsem přešla ke strojkům s výměnnými hlavicemi a vyzkoušela dokonce i žiletku tehdejšího partnera, jestli v ní náhodou nebude nějaké neobjevené kouzlo (nebylo). Udělala jsem všechny chyby, kterými si snad musí projít každá začátečnice, jako holení se bez pěny, nebo příšerně tupou žiletkou, protože jsem nebyla schopna uznat, že žiletky na jedno použití jsou opravdu jen na jedno použití.

     

    Ano, žiletka je suverénně nejrychlejší a (pokud získáte praxi a už se tak často neřežete) nejméně bolestivou metodou, jak mít nohy dokonale hladké. Jenomže dokonale hladké vám vydrží maximálně jeden až tři dny. Pak máte místo nohou smirkový papír a musíte holení opakovat. Odyssea, která nikdy nekončí. Na druhou stranu, pokud potřebujete perfektně hladké nohy a za 10 minut vyrazit do ulic, je žiletka nejlepším přítelem.

  • Vosk

    Zajímalo by mě, kdo vymyslel depilaci voskem a jak si představoval, že to vlastně má fungovat. Přiznávám, že na odstranění chloupků voskem jsem nikdy nešla do salonu. Upřímně jsem ale po pár domácích pokusech a zprostředkovaných zážitcích svých kamarádek usoudila, že nemusím mít úplně všechno.

     

    ...
    Autor: profimedia.cz

    Domácí odstranění voskem jsem ale samozřejmě vyzkoušet musela, protože pokud vám někdo slibuje krásně hladké nohy po dobu 4 týdnů a k tomu ještě bezbolestnou epilaci, byla byste přeci blázen, kdybyste to nezkusila.

     

    Výsledek? Ulepené ruce, nohy, chloupky na nohách, které se, bůh ví proč, nestrhly společně s voskovými pásky, ulepená koupelna a vše, co bylo v mém dosahu a příšerná bolest při strhávání voskových pásků. Závěr? Děkuji, nikdy víc.

  • Depilační krémy

    Další zastávkou na mé cestě za nohama bez chloupků, ideálně trvale a bezbolestně, byly depilační krémy, které ve své době zažívaly éru slávy, která skončila snad ještě rychleji, než se objevila. Důvod proč, je pak poměrně snadno odvoditelný.

     

    ...
    Autor: profimedia.cz

    Depilační krémy fungují na principu chemikálií, které vám chloupky "rozežerou". Prostě je nanesete na nohy, počkáte 10 minut a pak stáhnete krém i s chloupky speciální stěrkou nebo navlhčenou žínkou. Krémy pracují pouze povrchově, takže efekt je srovnatelný s tím, když si nohy oholíte žiletkou.

     

    Obrovský rozdíl je ale v tom, že pálí, svědí a dráždí pokožku, a to i když jinak nemáte citlivou pleť. Ostatně co byste mohli čekat, když si nohy natřete chemikáliemi, které mají rozpustit vaše chloupky? No, já to nečekala. Krém jsem po dvou minutách působení umyla a hojila se ještě týden.

  • Cukrová pasta

    ...
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM
    O epilaci cukrovou pastou jsme už psaly a od té doby se nic nezměnilo. Díky zkušené Epil lady, která po odstranění každého pásku s cukrovou pastou na epilované místo přiloží dlaň, je tato metoda epilace zřejmě nejméně bolestivou. Cukrová pasta je navíc vhodná i pro citlivou pokožku a pokud není příliš horká, nezpůsobí vám žádné podráždění.

     

    Nohy vydrží hladké až 4 týdny, podle toho, jak rychle vám chloupky rostou. Jediný problém je poměrně vysoká a jistě ne nezanedbatelná cena, kterou za epilaci v salonu zaplatíte.

  • Epilátor

    Mým soukromým vítězem je bez diskuzí epilátor, který se v boji s chloupky ukazuje jako metoda s nejméně "ale". Jeho největší výhodou je, že dokáže napravit to, co žiletka zavinila. Po několika depilacích jsou tak chloupky zase podstatně tenčí a jejich vytrhávání je tak i méně bolestivé.

     

    ...
    Autor: Shutterstock
    Určitě ale nepočítejte s tím, že epilace strojkem je bezbolestná. Sice se jejich kvalita hodně zlepšila a stojky na principu wet&dry, které můžete používat jak na sucho, tak ve vaně, zajišťují skutečně  odstranění chloupků, ale jejich vytržení vždy cítíte a nikdy není úplně bezbolestné.

     

    Také je potřeba nohy holit večer, protože po vytržení vám místo chloupku zůstane červená tečka, které trvá i několik hodin než zmizí. Poslední nevýhoda? Epilace trvá příšerně dlouho. Počítejte tak s jednou hodinou, pokud chcete mít nohy dokonale oholené opravdu všude.

     

    Na druhou stranu vám ale bez podráždění pokožky vydrží nohy krásně hladké zhruba 2-4 týdny. Za sebe tedy můžu doporučit metodu, která se mi osvědčuje už roky - pravidelnou epilaci provedenou ve vaně kvalitním strojkem a pokud opravdu spěcháte - žiletka v záloze.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.

Božské tělo