„Dlouhodobě vede u Čechů Řím, Miláno a Benátky,“ řekla Blesk.cz Kateřina Petříčková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Cestovní kanceláře zaznamenaly zájem i o Barcelonu a Madrid.

„Paříž, vedle Londýna a Budepešti, stálice na českém trhu, zaznamenala u prodejců značný pokles prodejů,“ uvedla Petříčková. Podle ní klesl zájem i o Istanbul. Více začali Češi cestovat i do oblasti Pobaltí, láká je Riga, Tallinn, Moskva a Petrohrad.

Nejvíce Čechy láká poznávání pamětihodností, pobyt v lázních nebo i nákupy. Často se také vydávají na víkendy na Slovensko, kvůli nulové jazykové bariéře, dobrou dopravní dostupnost a podobnou kuchyni.

Na výlet autem

Ceny letenek rychle klesají, kvůli silné konkurenci nízkonákladových leteckých společností, proto krátkodobé cesty do zahraničí narůstají. Češi ale volí i jiné způsoby dopravy. „Vzhledem k aktuální bezpečností situaci zaznamenáváme zvyšující se počet lidí, kteří na víkendy do zahraničí vyráží autem,“ říká manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký. Podle něj dělají lidé často tu chybu, že uzavírají cestovní pojištění den před odjezdem, nutné je však uzavřit jej nejen na dobu pobytu v zahraničí, ale i na cestu tam a zpět.