Co je ergonomie psaní

Ergonomie je věda zabývající se optimalizací lidské činnosti, a to zejména vhodnými rozměry a tvary nástrojů. Její snahou je, aby používané předměty svým tvarem co nejlépe odpovídaly pohybovým možnostem případně rozměrům lidského těla. Například vhodně navržená ergonomická tužka či pero má nenuceně napomáhat vytvoření správných návyků psaní.

Autor: Shutterstock

Správný postup

Pero by mělo ležet na posledním článku prostředníčku a shora by ho mělo přidržovat bříško ukazováčku a z boku bříško palce. Ukazováček by neměl být prohnutý a ruka, ve které vaše ratolest pero drží, by měla být uvolněná a ne křečovitá. Dbejte také na to, aby prvňáčkovi pero bezvadně padlo do ruky, jelikož mu to intuitivně pomůže ve správném uchopení. Pamatujte, že pero pro dospělé není vhodným perem pro dítě a také na to, že byste měly brát v potaz, zda jde o praváka nebo leváka.

Jak vybrat správné pero

Celý trh je ergonomickými pomůckami doslova zahlcen, tudíž si na nedostatek nabízeného zboží určitě stěžovat nebudete. Ideálně neobjednávejte pera hned přes internet, ale nejprve navštivte kamennou prodejnu nebo supermarket, kde si dítě může pero vyzkoušet do ruky. Pokud si nevíte rady, poraďte se s učiteli ve škole nebo s ostatními matkami, které již mají s nákupem těchto školních pomůcek větší zkušenosti. I zde totiž platí staré známé pořekadlo: Rada nad zlato!