Pánové, jež se slavnostního ceremoniálu k osmadvacátému říjnu na Hradě zúčastnili, to měli s volbou garderoby tradičně jednodušší, než pozvané dámy. Někteří zvolili formální, většinou černý oblek s kravatou a jiní v čele s panem prezidentem Klausem dali přednost smokingu s motýlkem, což byla, vzhledem k významu slavnostního večera, mnohem vhodnější varianta.

Ženám se na poli módy tradičně skýtaly větší možnosti, ale o to byla jejich situace a rozhodování složitější. Nepsané pravidlo velelo, že by měly mít ve Vladislavském sále dlouhou róbu. Prominentní lady rozhodně. Většina z nich si jí také na sebe vzala, i když se mezi pozvanými našla řada žen, které raději zůstaly tzv. při zdi a oblékly střízlivé černé koktejly, zkrátka malé večerní šaty.

Pokud dámy byly řadovými hosty, dělaly manželovi doprovod a on měl jen formální oblek, tak to v podstatě bylo v pořádku. Jako příklad takové hry při zdi je životní partnerka ministra zdravotnictví Hegera, která přišla v černých pouzdrových šatech, na něž navrstvila stříbřitě šedé sáčko a přidala hladké lodičky na pohodlném podpatku. Ministr s ní ladil stříbřitě šedým motýlkem, jenž si uvázal k obleku. Bohužel ono sáčko mělo nepatřičně výrazné sportovní štepování, jež střídmou eleganci poněkud poslalo do pekel. Charismatická dáma tak zkrátka doplatila na detail.

Livia versus Dagmar a Věci veřejné

Manželka exprezidenta Václava Havla, Dagmar, i nynější první dáma státu, paní Livia, protokolu významné státní akce stoprocentně dostály. Včetně palet z luxusních kožešin, jimiž důstojné outfity zpečetily.

Dagmar Havlová se sympaticky vystříhala nudně obligátní černé a pro svou toaletu z lesklého hedvábí zvolila neméně dramatickou temně fialovou barvu. Ramena a šíji zdůrazňující dekolt, za nějž by se nemusela stydět sexy spisovatelka Božena Němcová (Dáša ji stylově připomněla i účesem), zdobil nenápadný šperk od Bvlgari – součást setu klenotů z bílého, drahokamy vykládaného zlata, jež si herečka od luxusní firmy vypůjčila a tím jí nechtěně za podpory médií udělala masivní reklamu. Tento stylistický počin byl vskutku dobrý – jen róba nemusela být až tak beztvará. Dagmar to s důstojností na úkor sexappealu trochu přehnala. Ale moment, kdy při odchodu z Vladislavského sálu chytila Václava za ruku, dojem emotivně značně vylepšil…

Fotogalerie
6 fotografií


Livia Klausová, která na rozdíl od Dagmar Havlové, mnohem více s módou zápasí, byla jednoznačnou královnou večera. Její outfit odpovídal věku i postavení. Paleto z bílého norka černý základ oživilo a těžký, zlatem lemovaný, medailon připomínající, závěs na krku byl úžasný. Kabelka ladila. Opravdu skvělé, paní Livie…

A byly tu i dámy z parlamentní strany Věci veřejné. Místopředsedkyně vlády Karolína Peake svůj outfit sice stylisticky vyladila, v korálky vyšívané róbě vypadala jak decentní víla, nicméně její toaleta spíš patřila do plesu v opeře než na Hrad, kde se udělují státní vyznamenání. Její stranická kolegyně Kateřina Klasnová, jež přišla se svým chotěm Vítem Bártou, byla úspornější a zvolila toaletu, která střihem připomínala plážové šatičky. Pléd, jenž mají české lady ve znaku, celkový dojem nijak nevylepšil. Takzvané nic proti ničemu. Včetně vázanky kily zbytnělého Víta Bárty, jež by spíš příslušela k fraku.

Jak bylo řečeno, udílením státních vyznamenání korunovaný ceremoniál na Pražském hradě jako každým rokem prověřil vkus a kultivovanost pozvaných osobností. Troufám si říci, že na laťku z dob T.G. Masaryka ještě tito lidé globálně nemají. I když paní Livia požadované noblese excelentně dostála a v závěsu za ní i Dagmar Havlová.