Není to poprvé, kdy Jana Berg s Českou Miss Michaely Maláčové a s hvězdami, které v nich uspěly, spolupracuje. Dvorním oděvním výtvarníkem tohoto podniku, kde se bojuje o korunku krásy, se stala již v roce 201. kdy na něm představila svůj nechvalně známý, misterstvím pro místní rozvoj ČR dotovaný projekt 14 klenotů v srdci Evropy , jež měl být módní alegorií na téma našich krajů. Oslavou jejich tvořivosti a řemesel na vysoké úrovni.Výsledkem byl bohužel provinční počin, velký kýč, naprostá ostuda. A za potlesk nestála ani samotná kolekce Berg na promenádu v gala finále.

Jana Berg nepřesvědčila ani toaletami, které následovaly a jež měly loni pomoci Veronice Machkové na světové soutěži Miss World v čínském městě Sanya a Jitce Válkové na světovém finále Miss Universe, jež se v srpnu konalo v americkém Las Vegas. Šatičky pro Válkovou někteří kritici bez rozpaků označili za propadák a rádoby umělecky alternativní róba Machkové, jež měla evokovat představu nočního nebe, připomínala maškarní model na benátský karneval.

Nejdřív Nováčková, nyní Domanská

Bohužel nepatřičná cirkusácká pompéznost byla charakteristická i pro kolekci šatů, kterou Berg letos vybavila Českou Miss Jitku Nováčkovou, když v srpnu soutěžila v Brazílii o titul Miss Universe. Kromě povinného kroje obsahovala předepsanou večerní toaletu plus troje koktejlky, jejichž cenu návrhářka odhadla na půl miliónu. K sumě jistě přispěly i kameny, jimiž byla velká, (saténem u dekoltu zbytečně omotaná) róba vykládaná a do debaty o ceně podstatného uměleckého ztvárnění šatů bych se raději nepouštěla.

I tady, jak bývá v poslední době u Berg zvykem, se příliš efektních prvků na jedné ploše tříská navzájem. A totéž platí pro zmíněné koktejly. Na jedněch z nich Berg  skombinovala nápadnou krajku s hedvábným saténem, jenž měl proužky a ještě byl výrazně obroubený… Česká Miss Nováčková se mimochodem v Brazílii neprobojovala ani do užšího finále. I když na Berg to jistě nikdo svádět nemůže.

Teď je na tahu čerstvá maturantka, toužící být zubní lékařkou, Denisa Domanská, jež bude o korunku Miss World bojovat v Londýně. Opět oblečená do šatů od Jany Berg, jež svou tvůrčí vizi nezměnila. Nepochopila, že méně znamená víc. Zapomněla na pravidlo jednoho samonosného prvku.Proto je bílá róba z krajky zdobená ještě flitry, černými aplikacemi, řasením a nesmyslnými, do vlečky se táhnoucími šifonovými, ve dvou barvách vyvedenými fábory. Proto u malých večerních z efektně tkané, kovovými peckami ozvláštněné látky, jsou navíc přidané kanýrky a efektní dekolt na zádech. A tak lze pokračovat dál.

P.S.: Kde ten průšvih začíná?

Devatenáctiletá rodačka z Kyjova, Denisa Domanská, na adresu kolekce od Berg pro Miss World prohlásila: Měla jsem příležitost se s Janou Berg seznámit už dříve a vždy jsem její krásné šaty obdivovala. Líbí se mi, že jsou každé jiné a jsem moc ráda, že jich hned několik na soutěž povezu.“ A tvorbou Berg je jistě unešená i ředitelka České Miss Michaela Maláčová, která Berg už druhým rokem masivně angažuje. Se svou soutěží spojuje. Od vkusu těchto a jim podobných, vlivných, solventních  či dočasně populárních žen u nás na poli módy vlastně všechno začíná…

Fotogalerie
8 fotografií