Její ředitelka Taťána Kuchařoví oficiálně požádala kolegyni, ředitelku slovenské Miss Universe Silvii Lakatošovou (poslední československou královnu krásy) o spolupráci. Tedy spíše o pomoc. Výsledkem byla soutěž Miss Česko – Slovensko. Akce, která by se dala nazvat napudrovanou bídou na stupidní estrádní úrovni.

Češi a Slováci bratry jsou

Únavný, dvě hodiny trvající pořad Miss Česko – Slovensko vysílaný z Clarion Congress Hotelu Prague byla parádní křeč od začátku do konce. Černě oděný český moderátor Aleš Háma a v bílé vyladěný slovenský kolega Michal Hudák...  

Nevím, nakolik pánové daný scénář recitovali, či improvizovali. Nicméně to, co říkali, bylo těžce klopotné. Metafory na československou notu. Rádoby vtipné repliky na bratrství národů kdysi tvořících jednu republiku. Pro soutěžící krásky lingvistický test. Jeden by zaplakal.

Celebrity, na něž je divák při soutěžích zvyklý, v hledišti v podstatě nebyly. Dorazily pouze osobnosti s Miss ČR chronicky spojené. Plastický chirurg Měšťák, mistr etikety Špaček, oděvní výtvarnice Rochová. V porotě tentokrát neseděly. Porotci byli hlasující diváci. Výtěžek šel na charitu. Jediný a poslední klad celého, narychlo spíchnutého podniku. Maso bylo, koncept nikoliv

Československá – Miss byla trapným furiantským aktem bez nosné myšlenky. Tady nesoutěžily nové krásky. Zde se předváděly ve stupidních, hudebními výstupy proložených kategoriích dívky, které pomyslnou korunku už dostaly.  
O iluzorní vítězství bojovaly Miss a Vicemiss z uplynulých tří ročníků. Šest Češek a stejný počet Slovenek. Taťána Kuchařová měla problém tým vybrat. Některým z oslovených se zdála akce nesmyslná. Odmítla i Miss ČR 2008 Zuzana Jandová. A jedna z těch, které kývly, s podmínkou anonymity Blesku řekla:

„Dostaneme zaplaceno kolem deseti tisíc, zadarmo bych do toho nešla.“

Desetitisícový honorář je jistě zajímavý, nicméně předpokládám, že profesionálky s titulem Miss či Vicemiss mají v našem či zahraničním modelingu kšefty, které je dobře uživí. Navíc řadu z nich jistí kreditka úspěšného partnera. Nechápu tedy, proč znovu tohle ponižující martýrium absolvovaly. Nejisté odpovědi na přiblble triviální otázky. Volná disciplína (většinou tanečky) hodná cvičených opic. A defilé v plavkách připomínající předvádění klisniček na trhu... Tohle si zopakovat, vyžaduje velkou toleranci vůči trapnosti.

Fotogalerie
6 fotografií

Hvězdy nepomohly

Imunní vůči stupiditě museli být i účinkují pánové, kteří měli zřejmě vyvažovat ženský element večera. I tady se úporně lpělo na rovnocenném počtu českých a slovenských es hudební scény a zábavy. To, čemu se propůjčil Milan Markovič, Marián Labuda, Tomáš Matonoha či blábolící Bolek Polívka, neobhajovala ani teorie, že herci jsou hájenými šašky národa.

Jako pokorní služebníci estrády se jevily i hudební idoly žen se sestřihem hitů. Především věčný mladík s podezřele vypnutou tváří (evidentní face lift) Peter Nagy a dramatický Petr Kolář, jež se na jevišti bez doprovodu ztráceli. Působili jak umělé figury. Karel Gott a Pavol Habera si kapely vymohli. Stejně jako jeden celý song. Ale celkový průšvih zředit nemohli. Prostoduchý scénář, nulová pointa a fosilně nudná režie Jiřího Adamce jejich profesionalitu převálcovaly.

Plytkost umocněná tragédií

Furiantská Česko – Slovenská Miss těkala sto dvacet minut od ničeho k ničemu. Její vítězkou se nestala žádná konkrétní soutěžící (jak Kuchařová u akce anoncovala), ale tým slovenských krasavic. A přelíčená prezidentka Kuchařová zahájila další kolo Miss ČR, která má být mezinárodní.

Kladu si otázku, proč Česká a Slovenská televize tuto maškarádu odvysílaly. Takové podniky přece kazí jejich kredit. Jsou v rozporu s očekávanou důstojností a kvalitou veřejnoprávního média. Zvlášť v kontextu s tragickou havárií polského vládního letounu, které si vyžádala spoustu životů, část elity národa v čele s prezidentem Lechem Kaczyńskim.