Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Víme, které vitaminy chybějí většině lidí! A co pomůže kuřákům?

Zásadní je rozebrat stravovací zvyky člověka a vyhodnotit, jestli jeho styl stravování nevylučuje určité živiny.
27. září 2019 | 06:00

Věděli jste, že téměř žádný jídelníček neobsahuje dostatek kyseliny listové a v zimě máme všichni i nedostatek vitaminu D? Blesk pro ženy zjišťoval u výživového poradce, obvodního lékaře a docentky farmacie, které živiny je potřeba doplňovat jinak než potravou. Všichni se ale shodují, že zdravý člověk nepotřebuje konzumovat suplementy dlouhodobě a vždy je vhodnější sáhnout po léčivých přípravcích a vyhnout se výživovým doplňkům, u kterých se netestuje účinnost.

Podle výživového poradce Petra Havlíčka je vždy zásadní rozebrat stravovací zvyky člověka a vyhodnotit, jestli jeho styl stravování nevylučuje určité živiny. „Například všem vegetariánům a veganům bych doporučil preventivně brát vitamin B12,“ radí Havlíček.

Účinnost lze zvýšit kombinováním vitaminu nebo minerálu s potravinou nebo například minerálkou, která je také obsahuje. Tím zvýšíme šanci na správné vstřebání. U vitaminů rozpustných v tucích zase pomáhá jejich aplikace po jídle.

Vysoký faktor nám brání v doplnění "déčka"

Odborník na výživu dále upozorňuje, že mnoha lidem chybí vitamin D, který do těla dostaneme jídlem obtížně. „Chybí nám, protože nechodíme na slunce. A když na něj vyjdeme, tak jsme natření padesátkou krémem. Nejsme schopni vytvářet ho dostatečné množství.

S tím souhlasí i docentka Radka Opatřilová z brněnské Farmaceutické fakulty VFU. „Ideálně by se člověk měl procházet venku každý den. Pokud se nám to nedaří přes týden, o to více bychom měli vyrážet do parku nebo do přírody o víkendu. Klidně bych v noci nechala při spaní i roztažené žaluzie, protože sluníčko působí stále.

V zimě máme vitaminu D méně

Hladina vitaminu D v těle klesá hlavně v zimě. „I tehdy bych doporučila procházky venku bez rukavic. I přes obličej a ruce můžeme nechat sluneční záření působit,“ dodala Opatřilová.

Vitamin D by lidé měli podle doktora Jiřího Bartoše kombinovat jednoznačně s vápníkem. „Často jsou potraviny zdrojem vitaminu D i vápníku – například mléko a mléčné výrobky či mořské ryby. Dalším přirozeným zdrojem vitaminu D, hlavně v zimě, kdy je nedostatek slunečního svitu, jsou houby a vejce,“ doplnil Bartoš. Vápník a vitamin D lze podle něj brát i ve formě kombinovaných tablet. Zvážit by to měly ženy v menopauze, ty se musí poradit se svým lékařem.

Nedostatek kyseliny listové i omega-3 kyselin

Další základní vitamin, který řadě lidí chybí, je kyselina listová. „Abychom jí měli dostatek, museli bychom sníst velké množství zeleniny a salátů. U všech mých klientů děláme analýzu stravy a téměř nikdy jsem neviděl tak pestrý a vyvážený jídelníček, kde by byl dostatek kyseliny listové,“ zhodnotil Petr Havlíček.

V současné době lidé stále méně konzumují ryby a další potraviny obsahující dostatek omega-3 polynenasycených mastných kyselin, zato nadbytečně konzumují rostlinné oleje bohaté na omega-6 polynenasycené mastné kyseliny (především jde o konzumaci vysoce průmyslově zpracovaných potravin).

Vzniká tak nerovnováha mezi těmito dvěma skupinami polynenasycených mastných kyselin, což může mít negativní dopad především na zdraví našeho kardiovaskulárního systému. „Proto je důležité doplňovat omega-3 formou kvalitních potravinových doplňků,“ vysvětlil odborník na výživu.

Antioxidanty pro kuřáky a pijany

Zpozornět by podle Havlíčka měli také lidé, kteří mají rizikovější způsob života. „Mám na mysli kuřáky, jedince, kteří pijí alkohol ve větší míře, zaměstnance pracující ve znečištěném prostředí… U takových lidí je zvýšené riziko tvorby reaktivních kyslíkových radikálů a je potřeba zvyšovat přísun antioxidantů,“ vysvětluje Havlíček a doplnil, že v takovém případě problém neřeší pouze zdravý jídelníček.

„Dají se koupit různé rostlinné extrakty vyrobené z ovoce a zeleniny nebo dalších bylin či výtažků z nich. Není třeba je užívat kontinuálně celý rok, ale je vhodné je nasadit jen v období zvýšené zátěže imunitního systému, například když se zvyšuje riziko chřipkových epidemií,“ radí Havlíček a příjem většího množství antioxidantů doporučuje právě kuřákům.

Autor: Hana Langrová
Video se připravuje ...