Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Žízeň vás nedostane

4. září 2008 | 10:22

Denně bychom měli vypít jeden a půl až dva litry tekutin, v horkých letních dnech i více. Víte, co a jak pít, abyste svému organismu prospěla?

Na osvěžení

Nápojovou klasikou je minerálka nebo stolní voda, a to perlivá, jemně perlivá nebo nesycená. Komu nesycená voda nechutná, může ji dochutit mátou, citronovu šťávou, meduňkou a podobně. Lahodná je i bowle z minerálky a džusu ochucená nakrájeným čerstvým ovocem. Relativně nové jsou welness minerálky s výtažky z bylinek, čajů nebo ovocných šťáv, které mají nízký obsah cukru.

Šťavnatější druhy

Ovocné šťávy a džusy se nám nabízejí v mnoha chuťových variacích. Nejoblíbenější jsou už tradičně pomerančové a jablečné. Pokud si hlídáte postavu a počítáte kalorický příjem, nařeďte je minerálkou – získáte chutný ovocný střik. Limonáda je favoritem všech, kdo milují sladké. Podobný nápoj si můžete připravit i doma kombinací čerstvých ovocných šťáv s vodou, případně je i svařit s cukrem a s bylinkami a vychladit. Mimořádně osvěžující jsou i ledové ovocné a bylinkové čaje.

Komu nesycená voda nechutná, může ji dochutit mátou, citronovu šťávou, meduňkou a podobně.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Povzbuzující nápoje

Neumíte si představit každodenní start bez šálku kávy? V horkých dnech ji můžete nahradit chlazenou variantou, kterou možná znáte z nabídky restaurací jako café frappé. I chlazené kakao nebo ledová čokoláda působí povzbudivě díky obsaženému teobrominu. Dalším životabudičem je černý nebo zelený čaj. Podle chuti čaj oslaďte a ochuťte limetkovou nebo citronovou šťávou. Podávejte s plátky citrusů a s kostkami ledu.

Udržují štíhlou postavu

Všeobecně platí, že čím více tekutin pijeme, tím více prospíváme metabolismu, a tudíž si i mnohem snáze udržujeme štíhlou postavy. Většina limonád a nápojů obsahují vysoký podíl cukru, a proto je lepší vyhýbat se jim nebo si je dopřát jenom výjimečně. Totéž platí i pro nápoje s obsahem umělých sladidel. Zkuste si namíchat osvěžující koktejl například z čerstvé ovocné šťávy a kefíru. Když umixujete rybíz, maliny, ostružiny, nektarinky například s nízkotučným vanilkovým nebo bílým jogurtem, získáte nápoj, který vás osvěží i zasytí.

Autor: Ladislava Protivanská
Související články