Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Letní nachlazení

Nepřehánějte to s opalováním. I když má opálená kůže svůj půvab, přemíra slunečního záření oslabuje imunitu.
8. srpna 2008 | 14:17

Zduřelý nos, bolavý krk a nepříjemný kašel nás netrápí jen na podzim a v zimě. Dokážou nám pořádně pokazit i léto. Zjišťovali jsme, jak se jim vyhnout.

Můžeme se vůbec letnímu nachlazení nějak vyhnout? Lékaři tvrdí, že ano, protože tuto nemoc si na sebe většinou přivoláváme sami.

Venku je vedro a my toužíme po jediném – ochladit se! Chlazená jídla, nápoje a klimatizace nám dělají společnost v autě, v práci i v nákupních centrech. Naše cévy se zimou stahují, a tím se zhoršuje prokrvení celého těla.

Totéž platí i pro nosní sliznice, které jsou vstupní branou pro viry. Choroboplodné zárodky se při nádechu zachycují na chloupcích v nose. Nosní sliznice obsahuje obranné látky, které je nepustí dále. Pokud je ale příliš vysušená nebo špatně prokrvená, zárodky lehko proniknou nosem a hrdlem dál do těla.

NÁŠ TIP

Zastaralé typy klimatizací odebírají ze vzduchu příliš mnoho vlhkosti. V takovém prostředí nosní sliznice vysychají. Proto pijte hodně tekutin a preventivně si vyplachujte nos čistou vodou nebo solným roztokem či Vincentkou. Do místnosti si postavte nádoby s vodou, která se bude odpařovat a vzduch vám zvlhčí.

Jak se ubránit nachlazení

Čistota – půl zdraví
Myjte si ruce víckrát denně, protože viry se drží na pokožce. Nedotýkejte se tváře, abyste jim neusnadnila cestu na sliznice. Pokud nemáte možnost umýt si ruce, použijte vlhčené hygienické kapesníčky.

Životodárná voda
Dodržujte pitný režim. Tekutiny pomáhají vytvářet obranný štít našeho těla, protože dodávají sliznicím vlhkost. Udrží vás fit a zdravé. Když budete přijímat dostatek tekutin, vyhnete se bolestem hlavy a problémům s ledvinami.

Tekutiny pomáhají vytvářet obranný štít našeho těla, protože dodávají sliznicím vlhkost.
Autor: archiv

Průvan a klimatizace
Rozhodně si nesedejte do průvanu nebo vedle ventilátoru. Klimatizaci nastavujte tak, aby rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou nebyl větší než 5 až 7 °C. Ideální teplota v místnosti se pohybuje okolo 20 až 21°C. Při nákupech mějte po ruce třeba tričko s dlouhým rukávem nebo nějakou košili. Můžete totiž nastydnout nejen z klimatizace, ale také z chladu od mrazicích boxů v obchodech.

RADY LÉKÁRNÍKŮ:

- Při prvních příznacích nachlazení podpořte svůj imunitní systém lékem na posílení imunity.

- Nechte si poradit od lékárníka a neordinujte si bezhlavě všemožné přípravky.

- Nepoužívejte kapky do nosu déle, než se doporučuje (5 – 7 dní). Mohla byste tím nosní sliznici více uškodit než pomoci.

- Pokud těžkosti přetrvávají déle než tři až pět dní, navštivte lékaře.

- Velmi osvědčené komplexní přípravky na nachlazení jsou Coldrex, Coldrex noční léčba, Panadol Plus Grip, Modafen, Nurofen Stop Grip a Theraflu.

- Z bylinek vám pomohou zejména čaje z černého bezu a lípy.

Pozor na mokré plavky
Po koupání je nejlepší převléct si plavky a pořádně se osušit. Od mokrých plavek můžete nejen nastydnout, ale také nahráváte množení nebezpečných bakterií.

Střídání teplot
Nepijte příliš chladné nápoje. Sice vám rychle zaženou žízeň, ale způsobí vašemu tělu tepelný šok. Nepodceňujte také chladnější večery. Máte-li otevřenou obuv, dejte pozor, aby vám neprokřehly prsty u nohou. Na návštěvu letního kina, terasy nebo lavičky v parku se vybavte ponožkami, dekou nebo aspoň svetříkem.

Slunce – lékař?
Nepřehánějte to s opalováním. I když má opálená kůže svůj půvab, přemíra slunečního záření oslabuje imunitu. Pak se nemůžete divit, když si z dovolené přivezete opar na rtech. Jestliže jste nenapravitelnou milovnicí opalování, alespoň občas si odpočiňte ve stínu.

Nepřehánějte to s opalováním. I když má opálená kůže svůj půvab, přemíra slunečního záření oslabuje imunitu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Přeplněné autobusy
Stejně jako v jiných ročních obdobích vám největší riziko infekce hrozí v přeplněných hromadných dopravních prostředcích. Na krátké trasy se vám vyplatí vyrazit raději na kole nebo na kolečkových bruslích. Zlepšíte si kondici a čerstvý vzduch se vám postará o lepší prokrvení plic.

Žijte zdravě

Vzdejte se nezdravých požitků, jako jsou alkohol a cigarety. Pravidelně cvičte, choďte do sauny a střídejte teplou a studenou sprchu. Jezte stravu bohatou na vitaminy. Jestli vám některé vitaminy scházejí, doplňte je vhodným potravinovým doplňkem.

 

Autor: Anna Tamajková, len
Související články