Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ihned k lékaři!

Neváhejte se obrátit na lékaře.
6. srpna 2008 | 09:16

Trochu bolesti, mírná nevolnost. Naše tělo nám trvale vysílá signály. Které z nich však poukazují na závažná onemocnění a vyžadují rychlé jednání?

1. Výrazný úbytek nebo nárůst hmotnosti

Pár kilo dolů potěší každého, kdo právě drží dietu. Pokud ovšem jíte jako vždy, nestala se z vás náhle sportovní střela a přesto vážíte stále méně, může vám hrozit vážné onemocnění. Například při rakovině vaječníků se ale děje přesný opak. Díky vodě v žaludku mohou ženy rychle přibírat. Pokud jste léta vážili stejně a nemáte žádný vnější důvod ke změně váhy, vydejte se k lékaři!

2. Černá stolice

Barva stolice se mění podle toho, co jíme. Je-li ovšem černá jako tér, poukazuje to na krvácení. Jeho příčinou může být prasklý žaludeční vřed nebo rakovina střev. Pokud ovšem na toaletním papíře postřehnete čerstvou červenou krev, příčinou jsou většinou hemoroidy nebo malé trhliny kůže. A s tím byste se měli obrátit na svého lékaře.

3. Náhlé silné bolesti hlavy

Bolesti silnější než jste kdy zažili mohou poukazovat na náhlé krvácení do mozku. Pokud nezareagujete rychle, hrozí poškození mozku nebo smrt. Aneurysma, tedy abnormální rozšíření mozkových cév, není sice přiliš časté onemocnění, ale může postihnout lidi bez ohledu věku. Vyduté tepny mají tenší stěnu a hrozí jim prasknutí. Proto velké bolesti hlavy nikdy nepodceňujte!

Neváhejte se obrátit na lékaře.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

4. Špatná artikulace, ochrnutí, slabost, mravenčení končetin, pálivá bolest, hluchota nebo zmatenost

To vše jsou signály počínajícího záchvatu mrtvice. Včasný zásah může předejít trvalému poškození mozku a dokonce zachránit váš život. Za těmito příznaky stojí buď sraženina v mozkové cévě nebo krvácení do mozku.

5. Bolesti hlavy s tuhnutím krku a horečkou

Objevují se při zánětu mozkových blan (meningitidě). Pokud tedy bradou nedosáhnete na hruď, vyhledejte lékaře. Jsou-li na vině bakterie, je možné meningitidu dobře léčit antibiotiky a zabránit tak trvalému poškození mozku.

6. Krvácení z pochvy po přechodu

Velmi alarmující příznak pro ženy, který by nikdy neměly přejít bez povšimnutí. Za tímto projevem se totiž může skrývat rakovina dělohy. Pokud je rozpoznána včas, je její léčba samozřejmě mnohem úspěšnější.

7. Uzlina ve varlatech nebo tříslech

Je to velice varovný signál pro muže. Rakovinu varlat většinou postřehnou sami. Proto se doporučuje jednou týdně prohmatat varlata, jestli nejsou patrné nějaké nápadné změny. To by se mohlo stát samozřejmostí třeba při sprchování – a činností stejně běžnou jako mytí vlasů.

Autor: SAN
Klíčová slova: zdraví, příznaky, nemoc
Související články