Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zázračné oregano

Toto období je ideální na sběr bylinek, kterými vás zahrada bohatě zásobí.
4. srpna 2008 | 08:18

Oregano, česky dobromysl, nejenže dodává pizze nezaměnitelnou chuť, ale i zabraňuje zánětům a srdečním onemocněním.

Alespoň to tvrdí rozsáhlá studie vědců z Univerzity Bonn a Technické vysoké školy v Curychu. Léčivou látkou v této bylině je silice beta-karyofylen, která působí na buněčnou membránu a mění chování buňky – ta vysílá méně zánětotvorných signálních látek. Vědci doufají, že by oregano, stejně jako bazalku, rozmarýn, skořici a pepř, bylo možno použít proti osteoporóze a kornatění tepen.

Tato nenápadná bylinka se podobá mateřidoušce a roste hlavně ve středomoří. Pěstovat se ale dá i na našich zahrádkách. Je to malý keřík s šedozelenými oválnými lístečky a bílými nebo růžovými květy.

Hlavní účinné látky
jde o silice (zejména tymol a karvakrol), které mají silné antibakteriální a dezinfekční účinky. Opomenout ale nemůžeme ani jeho jeho protizánětlivé a spazmolytické účinky, proto se s ním často můžeme setkat v různých mastích proti rýmě a svědění. Čajové směsi, které oregano obsahují, jsou doporučovány při zažívacích potížích, nechutenství, pro zlepšení střevní peristaltiky, při žaludečních neurozách, ale také při zánětu průdušek, kašli a revmatismu. Nálev se dá použít i jako protizánětlivé kloktadlo, k inhalacím, do posilujících koupelí a poslouží i jako prostředek proti plísním a jiným kožním infekcím.

Léčivé účinky oregana

  • má desinfekční a protizánětlivé účinky
  • zvyšuje vyměšování žluči
  • působí proti průjmům
  • povzbuzuje chuť k jídlu
  • usnadňuje odkašlávání
  • uvolňuje křečovité stažení svalstva
Autor: Famous, lena
Klíčová slova: zdraví
Související články