Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak fungují ledviny a jejich nejčastější nemoci

Jednou ráno mě ale probudila silná bolest zad.
31. července 2008 | 10:17

Ledviny hrají v našem životě důležitou roli. Podle statistik ledviny špatně fungují každému desátému člověku, ale jen jeden z nich o tom ví.

Stavba a funkce ledviny
Ledviny jsou párový, červenohnědý orgán v zadní části břišní dutiny po obou stranách páteře. V našem životě hrají nesmírně důležitou roli – filtrují a čistí krev a vylučují z ní odpady a přebytečnou vodu jako moč. Podle statistik však každému desátému člověku ledviny špatně fungují. Problém je v tom, že jen jeden o tom ví. Proto se na tento orgán velikosti zavřené lidské pěsti zaměřte – braňte se stresu, cvičte tělesné uvolnění a solí šetřete jako zlatem!

Močový měchýř
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

NEJČASTĚJŠÍ PROBLÉMY
SPOJENÉ S MOČOVÝM ÚSTROJÍM

MOČOVÉ KAMÉNKY

Nejčastější onemocnění ledvin vzniká ukládáním soli kdekoli v močových cestách. Kameny jsou nebezpečné tím, že mohou náhle nebo postupně uzavřít močové cesty a zabránit odtoku moči. Může nastat ledvinová kolika.

Jak se projevují?
Postižený má časté nucení na močení, ale moče odchází málo a bolí to, může být přítomna krev, přidat se může též pocit na zvracení.

Příčina
Kaménky vytvořené v ledvinách musí projít močovody a tak se dostat ven z těla. Jejich průchod je ovšem někdy značně bolestivý, dokonce může dojít k zablokování odtoku moči.

Co dělat?
Hodně pijte, vzít si můžete též prášek proti bolesti. Pokud se přidá horečka či je v moči krev, navštivte lékaře.

INFEKCE MOČOVÉHO MĚCHÝŘE

Jak se projevuje?
Postižený cítí pálení a řezání při močení, moči odchází málo a je zakalená a páchnoucí. Přidat se může výtok z močové trubice a bolesti v podbřišku nebo bedrech.

Příčina
Infekce močových cest, tedy i měchýře, způsobují bakterie, které se sem dostanou např. z okolí řitního otvoru a množí se zde. Vyvolávají bolest, zduření a zarudnutí.

Co dělat?
Hodně pijte, nejlépe jen čistou vodu, bylinkové čaje, vyhněte se kořeněným jídlům, kofeinu a alkoholu. Až do vyléčení se vyhněte pohlavnímu styku. Nepřestanou-li potíže, raději vyhledejte lékaře.

MOČOVÁ INKONTINENCE

Jak se projevuje?
Dochází buď k samovolnému úniku moči, nebo se tak stává například při kašli, cvičení, smíchu a činnostech, při kterých je tlak na močový měchýř. Běžné je nekontrolovatelné nucení na močení.

Příčina
Za stresovou inkontinenci může ochabnutí svalů (např. po porodu či vinou nadváhy), změna vzájemného vztahu měchýře a vnitřního genitálu, zhoršující se pevnost svalů odpovídajících za vodotěsné uzavření močové trubice. Při urgentní inkontinenci je porucha složitější - dochází falešnou dráždivostí k únikům moč i přesto, že není zcela naplněn.

Co dělat?
Vše prokonzultujte s urologem, vyšetří vás a navrhne pro vás vhodnou léčbu.

INFEKCE, ZÁNĚT ČI SELHÁNÍ LEDVIN

Zánět může mít různé příčiny – zranění, ztráta krve, působení toxických látek atd. Z těla neodchází moč, vznikají otoky.

K selhání ledvin dojde, když jsou natolik poškozené, že nedokáží moč detoxikovat, a ta se dostává do krve. Člověk je tedy otrávený vlastními splodinami.

Jak se projevují?
Postiženému rychle stoupá teplota, objevuje se náhlá a silná bolest v pase a v zádech. Neodchází žádná moč, či jen malé množství. Postupně vznikají otoky a zvyšuje se váha.

Příčina
Může jít o následky úrazu či velké ztráty krve, na vině může být též působení toxických látek nebo zánět ledvin.

Co dělat?
Co nejrychleji vyhledat lékaře.

POTÍŽE S PROSTATOU

Jak se projevují?
Mezi obecné příznaky onemocnění prostaty patří časté, naléhavé a někdy bolestivé nucení na močení, moč může být krvavá. Proud moči je oslabený a postižený může mít pocit neúplného vyprázdnění močového měchýře.

Příčina
U prostaty jde nejčastěji o její zvětšení (zbytnělá prostata, kterou moč. trubice prochází, ji zužuje a brání tak volnému průtoku moči), o zánět (příčinou bývají bakterie) či rakovinu (rozvíjí se pomalu a bez příznaků až do okamžiku, kdy začne ovlivňovat močení).

Co dělat?
V případě jakýchkoli potíží vyhledejte urologa.

DALŠÍ MOŽNÉ PROBLÉMY

Chronická ledvinná nedostatečnost
Vzniká při snížené filtrační schopnosti ledvin asi na polovinu. V těle se postupně hromadí odpadní látky, přesto je ještě schopno ostatních funkcí.

Vrozené nemoci
S těmito onemocněními se člověk narodí. Nejčastěji se jedná o chybění ledviny nebo svraštělou ledvinu.

Víte, že....

... ledvinami projde až litr krve za minutu a vyloučí se 600 až 1500 ml moči?

... mezi příčiny urologických obtíží patří nejčastěji stárnutí, bakteriální a virové infekce či následky poranění?

... u dětí jsou infekce močových cest nejčastější do dvou let věku?

... bloudivá ledvina je ta, která mění svoji polohu a klesá stále níže, takže se časem může objevit až v podbřišku?

Autor: SAN, Helena Novotná
Související články