Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kinetóza aneb když se s vámi točí celý svět

29. července 2008 | 15:23

Najednou máte pocit, že se vám zem houpe pod nohama a váš žaludek už to nevydrží. Tato nemoc cestovatelů dokáže potrápit malé i velké. Připravte se na ni!

Ztrácíte pod sebou pevnou půdu, všechno se s vámi točí a je vám na zvracení. Lidově se těmto nepříjemným zážitkům říká mořská nemoc. Jenže kinetózu nemusíte dostat jen při plavbě na lodi nebo jachtě, ale vlastně v jakémkoli dopravním prostředku – v autě, autobusu, ve vlaku, v letadle, na kolotoči, horské dráze nebo třeba na velblu. Jde o nemoc z pohybu. Během jízdy vidí naše oči něco jiného, než co vnímá ústrojí rovnováhy ve vnitřním uchu. Tento rozdíl je největší, když si třeba v autobuse začnete číst knížku. Mozek je zmatený a nervové podráždění vyvolává u citlivějších osob charakteristické příznaky. Většinou nejprve začnete zívat, cítíte únavu a bolí vás hlava. Klesne vám krevní tlak, připojí se i nadměrná tvorba slin, studený pot a závratě. Nakonec se objevuje i nutkání na zvracení a nevolnost. Zachránit vás může jedině igelitový pytlík nebo dostatečná příprava před cestou.

Před cestou léky
Pokud o sobě víte, že vás trápí cestovní nevolnost, použijte před cestou léky. Nejznámější jsou tabletky Kinedryl a Ginger, homeopatika Cocculine nebo žvýkačky Travel Gum, všechny volně k dostání v lékárnách.

V autobuse
Nejvhodnější jsou pro vás přední sedadla, protože tam jsou otřesy nejslabší a můžete se dívat na cestu. Navíc máte v případě nouze blízko ke dveřím.

V autě
Dělejte často zastávky a v autě větrejte. Nejlepší místo je vedle řidiče, kde můžete sledovat krajinu, kterou projíždíte, předním oknem. Poproste řidiče, ať na vás bere ohled a nebrzdí ani příliš prudce nezatáčí.

Ve vlaku
Posaďte se po směru jízdy, pokud možno uprostřed vagónu a co nejdále od okna.

V letadle
Během letu vás spíš než kinetóza potrápí jenom tlak v uších a jejich zaléhání. Proti tomu vám pomůže zívání, polykání naprázdno, žvýkání nebo cucání bonbonu. Nejstabilnější místa jsou mezi křídly.

Na lodi
Zvyknout si na houpání vln může trvat až tři dny. Nejstabilnější místo je uprostřed lodě. Nesledujte mořské vlny a omezte pohyb. Raději se dívejte na nebe nebo ležte se zavřenýma očima.

TIPY, JAK ZMÍRNIT KINETÓZU

* Necestujte nalačno.

* Ještě před odjezdem a pak během cesty se vyhýbejte jídlům, která dráždí žaludek.

* Pozor na alkohol – narušuje vnímání rovnováhy!

* Nekuřte – nikotin příznaky kinetózy zhoršuje.

* Dýchejte zhluboka a dopřejte si čerstvý vzduch. Nevolnost mohou vyvolat i nepříjemné zápachy, cigaretový kouř nebo výfukové plyny.

* Seďte klidně a nepohybujte příliš hlavou.

* Během cesty nečtěte, jenom se vám přitíží.

* Aby se vám vrátil pocit rovnováhy, sledujte pevný bod nebo krajinu ve směru cesty. Nebo úplně zavřete oči.

* Úlevu vám přinese, když část cesty prospíte.

* Myslete pozitivně. Při kinetóze hraje velkou roli psychika. Relaxujte, nemyslete na nevolnost a snažte se nějak zabavit, například posloucháním rádia nebo hovorem se spolucestujícími.

Autor: Eva Hrdinová, Lenka Němečková
Související články