Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak správně jíst?

Nová těstovinová dieta
28. července 2008 | 13:17

Jak si sestavit jídelníček, aby vám nechyběla energie a "nehonila vás mlsná"? Pokud to nezvládnete sama, může vám pomoci dietolog.

Dobrý den, chtěla jsem vás poprosit, jestli byste neotiskli nějaké tipy pro ženy, jako jsem já. Ve všední dny stávám ve 4.30, jelikož dělám od 6.00 do 14.00. Pracuji jako laborantka, takže většinu času prostojím. Jsem docela zaměstnaná, proto oběd do sebe kolikrát doslova naházím. Jinak se snažím jíst 6 jídel denně, s tím že oběd je většinou klasická porce. Cvičím 4x až 5x týdně 20 minut doma. Chodím spát nejpozději ve 21.30. O víkendu vstávám většinou před 8.00, ale spát chodím stejně. Bohužel s jídlem je poněkud problém. Když ve všední dny nehřeším, postihne mne to pak právě o víkendu nebo během menstruace. Prosím vás o sestavení takového jídelníčku, aby mi nechyběla energie a "nehonila mě mlsná". Děkuji za odpověď.
Michala Sladomelová

Na vaše otázky odpovídá:

Petr OSTEN

Publicista a propagátor zdravého životního stylu
www.fitnesshelp.cz

Vážená paní,

váš denní příjem v 6 jídlech může být sice optimální, ale velmi záleží na časovém odstupu mezi jídly i na jejich složení a množství. Pokud byste měla mezi jídly pauzu zhruba 2,5 – 3 hodiny, bylo by to optimální. Termín "klasická porce" je velmi široký. Je také rozdíl mezi porcí 150g kuřecích prsou, anebo buchtiček se šodó. Cvičení 5x 20 minut týdně je chvályhodné, ale možná by bylo lepší trénovat 3x týdně po 60 minutách. Než se vaše tělo zahřeje na provozní teplotu, tak v podstatě skončíte. Dále neuvádíte, jakému typu tréninku doma dáváte přednost. Je velký rozdíl mezi zdviháním činek na svaly bicepsu a skokům přes švihadlo. Pokud jde o vaše "zhřešení", tak to vzniká tím, že máte chuťový nebo přímo kalorický deficit z celého týdne. Zařaďte si do kalendáře jednou za 14 dní sladký den s tím, že v ten den můžete sníst v podstatě cokoliv chcete – ale teprve tehdy, až budete mít stravu více pod kontrolou. Každopádně byste se měla během týdne snažit dodržovat spíše pravidelný režim, aby pak nevznikaly podobné chuťové výkyvy. Zkuste si po dobu 14 dnů psát stravovací deníček a poté si ho porovnat a zpětně analyzovat. V tom vám může pomoci i dietolog.

Autor: pm, duš
Související články