Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Černá hena škodí

Barviva, která se do heny přidávají, mohou způsobovat alergické reakce.
7. července 2008 | 08:02

Chystáte se na dovolenou do exotických krajin a chcete si nechat zkrášlit tělo dočasným tetováním černou henou? Raději to nedělejte, může vám to způsobit vážnou alergickou reakci!

Tetování černou "black" henou je ve skutečnosti pouze povrchovou dekorací pokožky. Nejde o vnášení barvy jehlou pod kůži. Takové zdobení těla se stává letním fenoménem turistů, kteří k tomu účelu využívají služeb různých pouličních umělců.

Zdravotní rizika při aplikaci
Tetování henou se obvykle aplikuje na ruce a nohy. Barviva, která se do heny přidávají (syntetické barvy, soli kovů), mohou způsobovat alergické reakce. Ty se projevují buď okamžitě, nebo během 3 až 12 dnů po aplikaci. Patří mezi ně zčervenání, svědění a pálení kůže, vznik tmavých skvrn a puchýřů. Po celém těle se mohou objevit pigmentové změny a jizvy. Takové reakce vyžadují lékařské ošetření nebo dokonce hospitalizaci a mohou způsobit trvalé poškození kůže.

Barviva, která se do heny přidávají, mohou způsobovat alergické reakce.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Klasická hena není černá
Přírodní hena, tedy "natural", má zelenohnědou až tmavohnědou barvu a na těle vydrží i několik týdnů. Pokud je barva tmavá, pravděpodobně jdou o černou neboli "black" henu, kterou lze odstranit už po hodině. Před aplikací si raději vyžádejte seznam použitých složek v barvě, a když to nebude možné, raději si takový riskantní krok odpusťte.

Autor: red
Související články