Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyberte si moře!

30. června 2008 | 10:17

Moře v sobě ukrývá zázračnou sílu a může být tím nejpřirozenějším způsobem léčby. Již antičtí lékaři znali jeho léčivé síly. Vyberte si moře, které vás zbaví vašich zdravotních problémů.

Egejské moře

Zamiřte do Řecka nebo Turecka, mezi jejichž břehy je rozeseto na sto malebných ostrovů. Právě zde se totiž zrodila západní medicína – z Kosu pocházel nejslavnější lékař starověku Hippokrates. Členité pobřeží lemované olivovými a citrusovými háji omývá moře, které skvěle léčí alergie dýchacích cest, poruchy imunity, atopické ekzémy, astma a záněty nosních dutin. Ozdravné pobyty se doporučují dospělým i dětem, protože pláže jsou často písčité s pozvolným vstupem do vody.Turecko má navíc na tisíc termálních pramenů, které svým obsahem kyselých uhličitanů, vápníku a magnézia skvěle léčí revmatismus a choroby dýchacího ústrojí. Ovšem termální pramen najdete i na Kosu.

Jaderské moře

Je pro léčbu mořem nejpříhodnější evropskou lokalitou – tedy hlavně Chorvatsko, případně levnější Černá Hora. Toto moře je velmi slané - až 40 gramů soli na 1 litr vody příznivě působí na pokožku lidského těla. Tím je oblast Jaderského moře předurčena pro preventivní léčbu i vlastní léčení zejména dětí. Máte-li doma dítě s lupenkou, atopickým ekzémem, astmatem, alergickým onemocněním horních cest dýchacích či chronickou obstrukční plicní chorobou, honem s ním sem! A nemusí vás to ani moc stát – využijte například ozdravných pobytů Mořský koník Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Baltské moře

Je ze všech moří nejméně slané, ve středu severního Baltského moře dosahuje obsah solí pouze 1 %. Ovšem na plážích v Německu nebo v Polsku vás překvapí krystalicky čisté ovzduší s vysokým obsahem jódu a zvláštním mikroklimatem, které je ideální pro vaše dýchací cesty. Doporučujeme ho proto hlavně astmatikům a lidem s cévním a srdečním onemocněním. Podnebí je sice chladnější a větrnější než na jihu, ale bělostné pláže dají zapomenout únavě a stavům ochablosti a zklidní psychovegetativní obtíže a poruchy imunity.

Černé moře

Černé moře je pohostinné a pro Čechy cenově výhodné. Je ideální pro rodiny s dětmi, protože sestup do moře je většinou mírný a ve vodě se nevyskytují nebezpeční živočichové jako jedovaté ryby nebo pálivé medúzy. Dobře se tu léčí kožní, kloubní a gynekologická onemocnění. Zaostřete na lázně Svatý Konstantin u Varny, které nabízejí přírodní sirný pramen s teplotou 46 C. Podél pobřeží leží také mnoho bahenních lázní (např. Tuzlata), kde se léčí zejména ischias a revmatismus.

Rudé moře

Jedno z nejteplejších (okolo 23 °C) a druhé nejslanější moře planety je v rozporu se svým jménem ve skutečnosti azurově a tyrkysově modré a podle mnohých to nejčistší na světě. Právě zde, mezi Arabským poloostrovem a Afrikou, se uleví hlavně lidem zatíženým stresem. Stačí jen ponořit hlavu pod vodu – nádherně zbarvené ryby a rozmanité korály dají zapomenout všem problémům. Ovzduší také mimořádně prospívá nemocným průduškám a úspěšně léčí lupénku, revmatismus, žaludeční potíže a alergie.

Mrtvé moře – naprostá jednička

Považuje se za nejlepší přírodní lázně na světě. Toto odlehlé místo v poušti je nejnižším místem na zemském povrchu (400 m pod hladinou Středozemního moře) a nejslanějším jezerem na světě (32% solí a minerálů). Zdejší teploty se v létě vyšplhají až na 48°C, a tak se voda neustále odpařuje a jezero mineralizuje. Obsahuje 21 minerálů a stopových prvků, dvanáct z nich nikde jinde nenajdete. Nejvíce je tu hořčíku (30%), hned po něm s 22% následuje draslík, dále sodík, vápník nebo brom. Tak vysoká koncentrace minerálů skvěle léčí kožní nemoci – lupénku, akné nebo různé ekzémy. Voda je tak hustá, že si v ní vleže můžete číst knížku. Výborně nadnáší a je proto ideální pro fyzioterapii. Tady ulevíte revmatickým bolestem, aktivujete oběhový systém a uklidníte nervy i dýchací obtíže. Na dně moře jsou navíc ložiska černého bahna, které díky svým ojedinělým vlastnostem působí okamžitě a dlouhodobě. Zábaly odstraňují svalové a nervové vypětí, léčí onemocnění pohybového ústrojí a pokožky. A léčivou sílu tohoto pozemského ráje umocňuje vzduch, který je nasycen kyslíkem až o 10 % více než kde jinde, je tedy ideální pro astmatiky a alergiky. Stačí se nadechnout – a otevře se vám celý vesmír!

NÁŠ TIP

Moře v Česku

Když sem vstoupíte, jako byste se ocitli v kouzelné jeskyni. Od stropu dolů visí umělé krápníky, stěny jsou vytvořeny ze solných bloků, zem je posypaná vrstvou krystalické soli a na vás čekají pohodlná lehátka. Stačí jen usednout a začít relaxovat. Kde? No přece v solné jeskyni! U nás je jich na 170. Vzduch, který se při teplotě 20 až 23°C vhání přes solné stěny, vytváří mikroklima velice podobné tomu mořskému. Jedna procedura v solné jeskyni se prý vyrovná přibližně dvěma dnům pobytu u moře. Takže uspoříte peníze za cestu i čas – ovšem šum vln a pohled na zapadající slunce utápějící se ve vodě je k nezaplacení.

Autor: SAN