Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nejoblíbenější bobulky

19. června 2008 | 07:12

Zbožňujete ovoce ze zahrady? Sbíráte je v lese nebo kupujete na trhu? Poznejte účinky oblíbených bobulek a připravte si osvěžující pochoutky podle našich receptů.

MALINY

Ve 100 g je obsaženo 143 kJ a 0,3 g tuku.

- Po botanické stránce to jsou vlastně "sestry" ostružin.
- Napomáhají zdravé tvorbě kostí.
- Urychlují látkovou výměnu.
- Mají antibakteriální účinky.
- Díky obsahu několika aktivních kyselin, pektinu a tříslovin podporují maliny v syrovém stavu činnost žaludku.
- Pomáhají snižovat horečku i krevní tlak.
- Obsahují draslík, železo, hořčík a fosfor.

Malinový koktejl

Potřebujete (na 4 sklenice):

250 g malin, 300g nízkotučného jogurtu, 200 g smetany na šlehání, 90 g práškového cukru, lístky máty na ozdobu

Maliny rozmixujte s práškovým cukrem a postupně přidejte jogurt a smetanu. Koktejl nalijte do pohárů a ozdobte lístky máty.

 

BRUSINKY

Ve 100 g je obsaženo 151 kJ a 0,5 g tuku.

- Jsou známým a oblíbeným přírodním lékem proti revma.
- Pomáhají odplavovat nahromaděnou vodu v těle.
- Obsahují hořčík, železo, draslík a sodík.
- Snižují hladinu cholesterolu v krvi.
- Díky přírodní látce arbutinu mají příznivý vliv při zánětu močových cest.
- Brusinková šťáva pomáhá předcházet vzniku žaludečních vředů.
- Obsahují vitaminy C, B1, B2, B3, betakaroten, hořčík, vápník a draslík.

Brusinkový koktejl

Potřebujete (na 4 sklenice):

250 ml brusinkové šťávy, 150 ml banánového džusu, 100 ml grepového džusu, sodovku na dolití, několik kostek ledu

Do šejkru dejte kostky ledu a ostatní přísady. Důkladně protřeste, nalijte do sklenic, dolijte sodou a hned podávejte.

 

BORŮVKY

Ve 100 g je obsaženo 155 kJ a 0,6 g tuku.

- Obsahují třísloviny, které pomáhají tělu odbourávat jedy.
- Utišují průjmy.
- Chrání před rakovinou.
- Modré barvivo myrtilin, které je v těchto plodech obsaženo, má krvetvorné účinky.
- Mají protizánětlivé a antioxidační účinky.
- Obsahují vitamin C, B6, hořčík, draslík a vápník.

Borůvkový nápoj se zákysem

Potřebujete (na 4 sklenice):

1 pomeranč, 100 g borůvek, 4 lžíce hruškového džusu, 500 ml zakysané smetany

Z pomeranče vymačkejte šťávu a dejte ji do mixéru spolu s omytými borůvkami, hruškovým džusem a zakysanou smetanou. Ze surovin umixujte nápoj, který dejte před podáváním vychladit.

 

OSTRUŽINY

Ve 100 g je obsaženo 180 kJ a 1 g tuku.

- Čistí krev.
- Pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi.
- Podporují krvetvorbu.
- Snižují horečku.
- Blahodárně působí i na zanícené dásně.
- Mírně ohřátá šťáva z ostružin se doporučuje pít po malých douškách při nachlazení a při namáhaných hlasivkách.
- Obsahují vitaminy A, C a E, hořčík, draslík, vápník, stopy mědi a zinku.

Ostružinový mix

Potřebujete (na 4 sklenice):

200 g ostružin, 8 lžiček cukru moučky, 60 ml bylinkového likéru, 150 g smetany na šlehání, 200 ml mléka

Ostružiny omyjte a spolu s cukrem a likérem je rozmixujte. Do směsi vmixujte mléko a smetanu. Nápoj podávejte s kostkami ledu.

 

RYBÍZ

Ve 100 g je obsaženo 164 kJ a 0,2 g tuku.

- Najdete v nich účinné látky, které chrání cévy.
- Pravidelná konzumace má pozitivní vliv na prevenci arteriosklerózy, srdečního infarktu a cukrovky.
- Posiluje imunitní systém.
- Podporuje produkci slin.
- Pozitivně stimuluje tvorbu žaludeční kyseliny a má příznivý vliv na činnost střev.
- Má lehké močopudné účinnky a zvyšuje pocení.
- Podporuje chuť k jídlu.
- Obsahuje velké množství vitaminu C, skupinu vitaminů B, vápník, hořčík, draslík a fosfor.

Rybízová Johanka

Potřebujete (na 4 sklenice):

300 g černého rybízu, 500 ml kyselého mléka, šťávu z 1 citronu, 3–4 lžíce medu, 1 lžičku vanilkového cukru, kousky rybízu se stopkou na ozdobu pohárů.

Rybíz omyjte, zbavte stopek, rozmixujte a vzniklé pyré propasírujte. Propasírovanou šťávu vraťte do mixéru a spolu s kyselým mlékem, citronovou šťávou, medem a vanilkovým cukrem znovu rozmixujte. Nápoj nalijte do pohárů a ozdobte rybízovými střapci.

 

ANGREŠT

Ve 100 g je obsaženo 155 kJ a 0,2 g tuku.

- Konzumace angreštu prospívá vazivům v těle.
- Napomáhá čištění střev a omezuje riziko zácpy.
- Má odvodňovací účinky.
- Podporuje růst vlasů.
- 150 g angreštu pokrývá denní spotřebu vitaminu C.
- Účinné látky v angreštu pomáhají snižovat hladinu tuku v krvi.
- Zelené, pevné angrešty jsou vhodné na přípravu kompotů a do koláčů, červené zralé plody jsou nejlepší pro přímou konzumaci v syrovém stavu.
- Obsahují velké množství vitaminu C, draslík, vápník a hořčík.

Angreštový sorbet

Potřebujete (na 6 sklenic):

75 ml suchého bílého vína, 150 g cukru moučky, 500 g angreštu, 3–4 lžíce whisky, 1 láhev sektu

Víno, 100 ml vody a cukr povařte asi 2 minuty na sirup a zchlaďte. Angrešt očistěte, rozmixujte a propasírujte. Smíchejte 250 g propasírovaného pyré s vinným sirupem a dejte ho aspoň na 4 hodiny do mrazničky. Směs každou půlhodinu prošlehejte vidličkou. Zmrzlý sorbet dejte do vysokých sklenic, zalijte vychlazeným sektem a podávejte.

Autor: vl, duš