Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Posuňte si menstruaci

10. června 2008 | 08:43

Každá žena někdy zažila situaci, kdy by se jí hodilo posunout si menstruační cyklus. Současná medicína k tomu nabízí hned několik řešení.

V době dovolených přibývá žen, které vyhledají gynekologa kvůli odložení termínu menstruace. Častým důvodem posunů bývají i různé životní události. Podle odborníků tyto zásahy neohrožují ženy na zdraví, naopak zvyšují jejich životní komfort. Posun menstruace pomáhá zvláště ženám, které menstruují déle a s větší intenzitou a perioda tak pro ně představuje zvýšenou zátěž.

Podle toho, jestli používáte hormonální antikoncepci a jaký druh, máte následující možnosti, jak cyklus posunout:

Bez antikoncepce
Požádejte svého gynekologa o hormonální tablety (gestageny), které menstruaci oddalují. Běžně se užívá například Norethisteron nebo Orgametril. Nejsou k dostání bez receptu. Důležité je začít tablety užívat s dostatečným předstihem, a sice zhruba 7 dní před zahájením menzes, později není účinek zaručen. Tablety přestaňte užívat v den, kdy se krvácení už může dostavit. Tímto způsobem lze krvácení odsunout až o měsíc. Přesto některé ženy mohou zaznamenat slabé krvácení.

Monofázická hormonální antikoncepce (všechny tablety mají stejnou dávku hormonu)
Po dobrání 21tabletového balení nedělejte obvyklou 7denní přestávku a pokračujte užíváním dalšího platíčka. Krvácení se dostaví po dobrání dalšího plata, nebo jakmile přestanete tablety užívat.

Antikoncepční náplasti
Po dobu, po kterou potřebujete menstruaci oddalovat, si nalepujte další náplasti bez pauzy.

Ostatní formy hormonální antikoncepce

Většinou formou gestagenních tablet. Informujte se u svého lékaře.
Za určitých okolností je naopak vhodné menstruaci vyvolat dříve. Situaci a podmínky musí ale posoudit ošetřující lékař.

Pro koho není jednorázový odsun menstruace vhodný:

- Pacientky, které se léčí s poruchami menstruačního cyklu, a pravidelná menstruace je u nich žádoucí.

- Pacientky, které by tuto metodu žádaly příliš často (více než 3x ročně). Pro ty je lepší dlouhodobý posun hormonální antikoncepcí.

- Pacientky, u kterých by užívání gestagenu mohlo ohrozit zdravotní stav (akutní trombembolické onemocnění, choroby jater, nežádoucí reakce na lék v anamnéze).

Rady a tipy odborníků:

MUDr. Martina Hourová, soukromá gynekologická ordinace, Praha

- Důležité je, aby ženy hlásily úmysl oddálit menstruaci včas a stihly tak nasadit léky, které se začínají užívat asi 7 dní předem.

- Svým klientkám doporučuji antikoncepční náplasti Evra. Působí stejně jako pilulky, ale šetří zažívací ústrojí a udržuje stabilní hladinu hormonů v těle. Nalepuje se jednou týdně a minimalizuje tak chyby v užívání. Více informací najdete na www.naplast.cz.

MUDr. Vladimír Mulač, privátní gynekologická praxe, Beroun

- Svým klientkám doporučuji při používání monofázické antikoncepece, metodu tzv. dlouhých cyklů. Libovolně dlouho bez jakéhokoliv zdravotního rizika nedělají přestávky mezi baleními antikoncepce, a krvácení se tak nedostavuje. Obava z dlouhodobého navracení plodnosti po vysazení antikoncepce je zcela zbytečná.

- Pokud to časové podmínky dovolují, je někdy vhodnější menzes vyvolat dříve. Vhodnou variantu musí naordinovat lékař, který zná charakter menstruačního cyklu konkrétní ženy.

 

Autor: len
Související články