Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Káva - droga či lék

2. června 2008 | 10:34

Také si nedokážete představit ráno bez kouřícího šálku plného tmavě hnědé, božsky vonící tekutiny?

Kávu lidé znali již ve středověku. Díky své tmavé barvě a povzbuzujícím účinkům byla však pokládána za vynález samotného ďábla a proto byla zakázána. V zapomnění však, naštěstí pro nás, neupadla.

Do celého světa se káva z Orientu začala šířit až v 15. století.

Lidé brzy zjistily, že jim šálek této zázračné temné tekutiny dodá energii. Proč tomu tak je, zjistili vědci v 19. století, kdy v kávě objevili alkaloid kofein. Díky němu nás náš oblíbený šálek kávy ráno "nastartuje". Na každého z nás však působí jinak, někomu proto stačí slabá "žbrnda", jiný zas k probuzení potřebuje dvojité espresso.

Také si nedovedete představit ráno bez šálku horké a voňavé kávy?
Autor: archiv

Také šálek kávy odpoledne vám pomůže potlačit potlačíte ospalost, která na vás po dobrém obědě dopadla. A nejen to! Šálkem dobré kávy po obědě prospějete i svému trávení. Kofein totiž podporuje tvorbu trávicích šťáv. To je ale důvod, proč vám káva vypitá ráno nalačno může vám podráždit žaludek. Snažte se proto vypít ji až po snídani. Šetrnější k vašemu žaludku je káva rozpustná, turka si však dejre radši až po obědě.

Na pověstné škodlivosti pití kávy podle mnoha výzkumů opravdu něco je, pouze však v případě, že kávu pijete opravdu ve velkém množství. Pokud si však denně dopřejete 2-3 šálky, má káva naopak příznivé účinky na vaše zdraví.

A jak je to s pověstným odvodňováním?
Ano, káva opravdu odvodňuje, proto je nezbytné k šálku kávy vypít sklenici vody. Ale pokud si připravíte do velkého "kafáče" rozpustnou kávu s mlékem, můžete si polovinu jeho objemu klidně započítat do denního pitného režimu.

NÁŠ TIP

HORKÁ NOVINKA
Tchibo Exclusive fluid

Jde o koncentrovaný tekutý kávový základ, který díky jedinečné receptuře spojuje typicky bohatou chuť a plné aroma čerstvě pražené kávy s pohodlím kávy rozpustné. Šálek lahodné kávy vykouzlíte velmi snadno a rychle: stačí zalít jednu až dvě kávové lžičky Tchibo Exclusive fluid horkou vodou, a pak už jen vychutnávat plnými doušky intenzivní kávový požitek.
Tchibo Exclusive fluid se prodává v běžné maloobchodní síti - 320 ml za doporučenou cenu 99,90 Kč.
Jedno balení vystačí asi na 50 běžných šálků kávy.

Tchibo Exlusive fluid o obsahu 320 ml vám vystačí na 50 šálků výborné kávy.
Autor: archiv

Související články