Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přístroj ukáže zuby trojrozměrně

27. května 2008 | 10:16

Rentgenové snímky zubů nahradí trojrozměrné obrázky! To umí jedinečné dentální přístroje. Podle odborníků je to cesta, jak zvýšit bezpečí zubní a čelistní chirurgie. A cena za zhotovení takových obrázků? Dva tisíce!

Jeden z takových přístrojů vlastní i Klinika a institut estetické medicíny v Praze na Vinohradech.

V Česku jsou 3D dentální počítačové tomografy (přístroj CT), které umí takové obrázky udělat, novinkou. "Výhoda trojrozměrných obrázků je v tom, že prostorově ukáží například velikost cysty, kterou je nutné odstranit. Vidíme tak nejen její délku, ale i hloubku.

To dříve nešlo," vysvětluje stomatolog Jan Špiller s Asklepion – Kliniky a institutu estetické medicíny. Využití přístroje je ale mnohem větší. "Lze ho použít všude tam, kde je třeba dokonale zmapovat stav zubů a čelisti. Například při implantacích je díky preciznímu zaměření možné zvolit druh náhrady tak, že přesně vyhovuje struktuře kosti, do které náhrada přijde. Při úrazech umí zobrazit poškození nejen zubů a kostí, ale i všech měkkých tkání. Využít se dá i při obtížném trhání zubů, kde není jasné postavení kořenů vůči nervu a hrozilo by tak jeho poškození, i při deformitách v postavení zubů," dodává stomatolog. A jak dlouho vyšetření trvá? "Během deseti až patnácti minut jsou snímky hotové. Cena vyšetření je dva tisíce. Výhodou vyšetření je i to, že obrázky jsou v digitální podobě a vyšetření je tak z hlediska záření šetrnější, než pokud by byly na filmu," dodává lékař.

Jak vyšetření probíhá

Pacient se posadí před CT. Snímání obrázků je pomocí laseru nastaveno přesně podle velikosti obličeje. Po zapnutí CT zhotoví obrázky, které jsou přeneseny do počítače, kde jsou během několika minut připraveny k prohlédnutí. Jednotlivé snímky představují podrobné průřezy tkáněmi. Díky 3D zobrazení je možné, aby si lékař zvolil úhel zobrazení, který mu pro zhodnocení situace nejvíce vyhovuje. Na obrazovce si lékař může i přesně změřit například směr a velikost řezu nutného k zákroku. Během vyšetření pacient nesmí mít šperky a musí být oblečen v ochranné vestě proti záření.

Autor: Petra Hátlová