Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sklenka vína denně prospívá játrům

Fotografie
20. května 2008 | 17:04

Alkohol a zdravá játra? Většina lékařů by si myslela, že se jedná o naprosto nesmyslné spojení. Ale kalifornští odborníci jsou jiného názoru. Víno játrům prospívá!

Alkohol a zdravá játra? Většina lékařů by si myslela, že se jedná o naprosto nesmyslné spojení.

Ale podle kalifornských odborníků může skutečně alkohol játrům prospívat. Ovšem pouze v případě, že jejich majitel denně vypije maximálně sklenku a to kvalitního vína. Pak svá játra chrání před chorobou známou pod diagnostickým označením nealkoholové poškození jater tukem (NAFLD).

Vědci z Kalifornské univerzity v San Diegu zjistili, že osoby pijící denně sklenku vína (nikoli však více!) byly o polovinu méně ohroženy vznikem nealkoholového jaterního poškození tukem ve srovnání s osobami, které nepily žádný alkohol.

Ale tento fenomén platí pouze u vína. Pijáci piva či tvrdého alkoholu, přestože denně vypili doporučené množství, tedy půl litru piva či jednoho panáka tvrdého alkoholu, měli vyhlídky na vznik zmíněné choroby naopak až čtyřikrát vyšší.

Pět procent případů NAFLD se podle lékařů u dospělých rozvine v cirrhosu jater.

"Výsledky této studie přinesly změnu v paradigmatu problém tím, že tvrdí, že mírná konzumace vína může být nejen bezpečná pro játra, ale že jim může ve skutečnosti prospět při prevenci NAFLD," uvedl docent Jeffrey Schwimmer ze San Diega.

Autor: Famous
Klíčová slova: alkohol, zdraví, játra
Související články